9 najboljših vitaminov za sijoč videz kože

Zakaj je poznavanje vitaminov ključno za pot do resnično zdrave kože in katera je najboljša deveterica med njimi.

Vitamin A, vitamin C, vitamin D, vitamin E … Včasih se zdi, da obstaja vitamin za skoraj vsako črko v abecedi. Glede na množico vitaminov, ki so na voljo na trgu, lahko hitro pride do zmede, kateri so res najboljši za zdravje naše kože. Pravi vitamini nam namreč lahko zagotovijo močan imunski sistem, popravijo poškodbe celic in zacelijo rane. Zato je poznavanje vitaminov ključ do čiste in zdrave kože.

Iz česa je sestavljena koža?

Pa gremo lepo po vrsti. Razumevanje, kako je koža strukturirana in kako deluje, je pomembno z vidika, da lažje prepoznamo kaj naša koža potrebuje. Koža je namreč največji in najhitreje rastoči organ telesa.
Sestavljena je iz treh primarnih plasti – povrhnjice (najbolj zunanja plast), dermisa in hipodermisa (najbolj notranja plast).

Povrhnjica

Epidermis ali povrhnjica je sestavljena iz keratinocitov in Langerhansovih celic. Skupaj tvorijo zaščitno pregrado pred ranami, bakterijami in virusi. Keratinociti sestavljajo tudi 90 % epidermalnih celic in proizvajajo keratin in druge zaščitne snovi. V tej plasti so prisotni tudi melanociti, ki ščitijo kožo pred škodljivimi UV-žarki. A s staranjem kože se zmanjšuje tudi število melanocitov, kar povzroča neenakomeren ten kože in starostne pege. Nenazadnje Merklove celice (to so čutne celice, torej tiste s katerimi zaznavamo dražljaje) naseljujejo najgloblji sloj povrhnjice s senzoričnimi živčnimi končiči za občutke.

Dermis

Naslednja plast je usnjica (imenovana tudi dermis), sestavljajo pa jo kolagenska in elastinska vlakna ter fibroblasti. Te komponente dajejo koži elastičnost in lastnosti celjenja ran. Tu se običajno pojavijo prvi znaki staranja, kar dokazuje izguba elastičnosti kože, počasnejše okrevanje ran in drobne gubice. Staranje kože lahko povzroči, da se hitrost celjenja ran upočasni za kar štirikrat. Poleg tega je usnjica tudi dom mreže krvnih žil, ki prenašajo bistvena hranila v kožne celice. Prav tako skriva žleze lojnice, ki izločajo naravni sebum, ki ga najdemo na naši koži in laseh. V dermisu se nahajajo tudi žleze znojnice, ki so potrebne za proizvodnjo znoja in uravnavanje notranje temperature. Znojenje pomaga telesu pri izločanju vode, sečnine in sečne kisline.

Hipodermis

Notranja plast kože je hipodermis (subcutis). Sestavljen je iz kolagenskih celic in maščob, ki zagotavljajo energijo za telo. Tu lahko najdemo tudi krvne žile, limfne žile in lasne mešičke.

Druge funkcije kože

Druga pomembna vloga kože je njena sposobnost sintetiziranja vitamina D. UVB sevanje pretvori naravno prisotno snov v povrhnjici v vitamin D3. Nato je podvržen vrsti kemičnih reakcij, da postane vitamin D. Čeprav lahko koža deluje kot zaščitna ovira pred okužbami in drugimi boleznimi, je tudi porozna. To omogoča, da se vitamini topni v maščobah, zdravila za lokalno uporabo, ogljikov dioksid, organska topila, težke kovine in voda absorbirajo v krvni obtok.

Kaj sploh je vitamin?

Vitamin je prehranska spojina, ki je potrebna za ohranjanje zdravja. Poznamo številne vitamine, ki so navedeni na izdelkih za nego kože, kot kozmetični izdelki.

Najpogosteje najdeni vitamini v negi kože vključujejo:

  • vitamin C (askorbinska kislina – vodotopna),
  • vitamin E (tokoferol – topen v olju),
  • vitamin A (retinol – topen v olju) in
  • vitamin B3 (niacinamid – vodotopen);

Vitamini (izraz izhaja iz latinske besede vita = življenje) so različno strukturirane organske spojine, ki nadzorujejo presnovne procese; imajo zaščitne in druge vitalne funkcije ter so pomembne za imunski sistem.

Kako vitamin deluje na kožo?

S tega seznama vitaminov sta vitamin C in vitamin E najbolj znana po svojih antioksidativnih lastnostih. Vsak od njiju deluje na drugačen način, ko pride v stik s kožo.

Vitamina C in E imata lastnosti, da lovita proste radikale. Vitamin C lahko dodatno poveča proizvodnjo kolagena, zaradi česar je zelo dragocena sestavina proti staranju. Niacinamid (vitamin B3) lahko izboljša lipidno pregrado, ima fotozaščite lastnosti in se uporablja kot sredstvo za depigmentacijo. Retinoidi (vitamin A) se uporabljajo pri fotopoškodovani koži, hkrati pa upočasnijo razgradnjo kolagena v dermisu.

Kateri so najboljši vitamini za zdravo kožo?

V nadaljevanju je zbranih 9 najboljših vitaminov, ki nam pomagajo do zdrave kože.

1. Vitamin D – pomemben pri delovanju imunskega sistema

Holesterol je potreben za proizvodnjo vitamina D iz sončne svetlobe. Študija je celo pokazala, da so višje ravni holesterola lahko povezane z višjimi ravnmi vitamina D v telesu. Kot eden najboljših vitaminov za našo kožo, ta vitamin, topen v maščobi, ščiti keratinocite pred fotopoškodbami (poškodbe kože zaradi UV-žarkov). Toda kaj pravzaprav so keratinociti? Imajo pomembno vlogo pri ohranjanju našega imunskega sistema z aktiviranjem Langerhansovih celic, ko pride do poškodbe. Langerhansove celice začnejo zoreti v povrhnjici in proces zorenja se nadaljuje, ko se selijo v dermis. Te kožne celice so prva obrambna linija pred kakršnim koli mikrobnim antigenom, ki bi lahko prišel v telo skozi odprtino rane. Kot tak je vitamin D bistvenega pomena za celjenje ran. Eden od naravnih načinov za pridobivanje zadostne količine vitamina D je izpostavljanje kože sončni svetlobi, vendar ne pozabimo na kremo za sončenje, da preprečimo prekomerno škodo zaradi sonca.

Najbogatejši prehranski viri vitamina D so živila živalskega izvora: ribje olje, ribe, jajca.

2. Vitamin C – sodeluje pri tvorbi kolagena

Vitamin C je vodotopen vitamin. Ima pomembno vlogo pri uravnavanju transkripcije kolagenskih genov. Kolagen je sestavljen iz štirih aminokislin, in sicer iz glicina, prolina, hidroksiprolina in arginina. Poleg teh štirih aminokislin je kolagen sestavljen tudi iz dveh derivatov aminokislin – hidroksiprolina in hidroksilizina. Ti nastanejo, ko vitamin C deluje kot kofaktor za encime, ki sodelujejo v procesih hidroksilacije prolina in lizina pri proizvodnji kolagena. Študije so pokazale, da vitamin C zmanjša eritem – stanje, za katerega je značilna pegasta pordelost zaradi povečanega pretoka krvi v kapilare kože. Zato je protivnetno naravo vitamina C najbolje uporabiti za lajšanje rdečice in izboljšanje elastičnosti kože.

Najbogatejši vir vitamina C so živila rastlinskega izvora, npr. paprika, jagodičevje kivi, ribez, brokoli, koleraba in tudi krompir.

3. Vitamin A – upočasnjuje staranje kože

Vitamin A, znan tudi kot retinol ali retinoid, je vitamin, topen v maščobi. Ta močan antioksidant lahko zmanjša proizvodnjo sebuma. Tako je eden najboljših vitaminov za ljudi z mastno kožo. Vitamin A je pomemben tudi za luščenje in keratinizacijo. Keratinizacija je proces, pri katerem v povrhnjici nastanejo nove celice, ki se potisnejo proti zunanji strani kože. Te kožne celice postanejo strjene, ko dozorijo. Raziskave so pokazale, da retinojska kislina poveča epidermalno hialuronsko kislino. Ta snov spodbuja proliferacijo keratinocitov in fibroblastov. Tako je usnjica napolnjena in zagotavlja izboljšano zaščito pred travmami in poškodbami. Kot tak je vitamin A eden najboljših vitaminov za preprečevanje staranja.

Najbogatejši viri so živila živalskega izvora, npr. jetra, jajca, mleko, sir in ribe. V obliki provitaminov A (karotenoidi) se nahaja predvsem v zelenjavi, ki je obarvana oranžno ali temno zeleno.

4. Vitamin E – pomemben antioksidant

Vitamin E je v maščobi topen antioksidant, ki pomaga ohranjati kožno pregrado. Zato je prisoten v večini vlažilnih krem. Študija je pokazala, da je lokalna uporaba vitamina E učinkovita pri preprečevanju poškodb zaradi sonca zaradi UV žarkov. Čeprav se vitamin E naravno proizvaja v sebumu, obstaja velika verjetnost, da nas naša prehrana morda ne bo oskrbela s specifičnimi derivati ​​vitamina E, ki jih naša koža potrebuje.

Zelo dober vir vitamina E je olje pšeničnih kalčkov, veliko ga vsebujejo tudi sončnično olje, repično olje, olje koruznih kalčkov, sojino olje, olivno olje in druga olja. Poleg olj vitamin E vsebujejo tudi različna semena in oreščki.

5. Vitamin K2 – preprečuje nastajanje krčnih žil

Vitamin K2 je v maščobi topen vitamin, ki je del večje skupine vitamina K. Spodbuja in ščiti kožni elastin in krvne žile ter preprečuje kalcificiranje žil in s tem ustavi nastanek krčnih žil.  

Z vitaminom K je bogata predvsem zelena listnata zelenjava, kot so ohrovt, špinača, brstični ohrovt in brokoli. Manjše količine vitamina K2 so prisotne tudi v ribah, jetrih, mesu, jajcih in žitih.

6. Niacin (vitamin B3) – ščiti pred hiperpigmentacijo in luščenjem

Niacin ali nikotinamid, sicer znan kot vitamin B3, je vodotopen vitamin, ki je ključnega pomena, ko govorimo o zdravi koži. Pomanjkanje vitamina B3 lahko negativno vpliva na kožo in sluznico. To lahko povzroči hiperpigmentacijo, hiperkeratozo in luščenje. Ta stanja kože se lahko še poslabšajo z izpostavljenostjo soncu. Telo ga lahko tvori tudi samo in sicer iz esencialne aminokisline, imenovane triptofan.

Živila z visoko vsebnostjo niacina so: tuna, puran, losos in sardine.

7. Riboflavin (vitamin B2) – ključen za zdravje!

Vitamin B2 ali riboflavin je eden od osmih vitaminov B, ki so bistvenega pomena za zdravje ljudi. Je najbolj zastopan vitamin v živilih, vendar ga nobeno živilo ne vsebuje v zares velikih koncentracijah. Uravnotežena prehrana je zagotovilo, da ga bomo zaužili zadostno količino. Najdemo ga v žitih, rastlinah in mlečnih izdelkih. Ključnega pomena je za razgradnjo sestavin hrane, absorpcijo drugih hranil in vzdrževanje tkiv. Pomembno je, da vitamin B2 zaužijemo pravilno (z redno prehrano), saj ga lahko telo shrani le majhne količine, zaloge pa se hitro zmanjšujejo.

8. Pantotenska kislina (vitamin B5) – pospešuje celjenje

Še en od vitaminov B (B5), imenovan tudi pantotenska kislina, proizvaja koencim A (CoA), ki je bistven za sintezo maščobnih kislin in v povezavi s tem za pretvorbo energije iz hrane. Zmanjšuje utrujenost in izčrpanost ter pospešuje rast in regeneracijo. Ker ta vodotopen vitamin pospešuje hitrost celjenja ran je glavna sestavina večine izdelkov za nego kože. Največ pantotenske kisline najdemo v govedini, piščancu, polnozrnatih izdelkih, oreščkih in nekateri zelenjavi (predvsem stročnice).

9. CoQ10 – varuje organizem pred prostimi radikali

Koencim Q10 je naravni antioksidant v našem telesu, ki preprečuje poškodbe, ki jih povzročajo prosti radikali. Le-ti so eden glavnih dejavnikov prehitrega staranja kože, zato je CoQ10 pogosto prisoten v anti-age kozmetičnih izdelkih.  Koencim Q10 je topen v maščobi in ščiti našo kožo pred škodljivimi vplivi okolja in fotostaranjem (prezgodnje staranje kože zaradi prekomerne izpostavljenosti soncu).

Koencim Q10 je prisoten praktično v vseh živilih, najboljši viri pa so nekatera olja, oreščki, ribe in meso.

Če so vitamini mikrohranila, ki jih naše telo nujno potrebuje za delovanje, potem je jasno, da lahko uporaba vitaminov v izdelkih za nego kože močno vpliva na naš videz.

Pravi vitamini izboljšujejo splošno zdravje

Kot lahko vidimo, so nekateri izmed najboljših vitaminov, navedenih zgoraj, tudi antioksidanti. Antioksidanti so pomembni za naše zdravje, saj lahko zmanjšajo poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali. Ko telo ne more odstraniti teh prostih radikalov, lahko pride do oksidativnega stresa kar negativno vpliva na telesne funkcije.

Naše telo torej nujno potrebuje vitamine za delovanje. Nekdo, ki ima pomanjkanje vitaminov, ima lahko vse vrste težav. Včasih je lahko pomanjkljivosti zelo hitro opaziti, ker vplivajo na videz kože.

Dejstvo je, da je najpomembnejši način za podporo zdravju kože zdrava prehrana, bogata z vitamini. Zdravo telo pa pomaga podpirati zdravo kožo.

Naša koža je pogosto okno v našo notranjost. Porumenela koža – denimo zlatenica kože – je lahko znak okvare jeter. Pomagajo lahko prehranski dodatki in nanašanje krem in losjonov z vitamini, še posebej, če nam jih primanjkuje. Nekateri tarčni serumi, ki vsebujejo vitamine, lahko prav tako pomagajo zmanjšati brazgotine in sončne pege.

Zdrava prehrana je prvi in najboljši način, da dobimo vitamine, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje, seveda pa lahko s kakovostno izbranimi kozmetičnimi izdelki našemu telesu precej pomagamo pri preprečevanju in popravilu poškodb kože.

Znaki pomanjkanja vitaminov na vaši koži

Nekateri znaki pomanjkanja vitaminov vključujejo: hiperpigmentacijo, slabo celjenje ran, izpadanje las, krhke nohte, grobo kožo, luskaste lise in prekomerno suhost.

Vitamini pomagajo:

  • proti staranju kože,
  • izboljšati elastičnost kože,
  • odpravljati poškodbe kože,
  • zmanjšati vnetja,
  • zmanjševati hiperpigmentacijo kože.

Nekateri vitamini so dragocene sestavine izdelkov za vsakodnevno nego kože, saj pomagajo zdraviti kožne bolezni in preprečujejo prezgodnje staranje kože. 

VIRI:

Role of vitamins in skin care – PubMed (nih.gov)

Role of vitamins in skin care – ScienceDirect

Multivitamins’ ‘Benefits’ All in Your Head: Study (webmd.com)

Vitamins: introduction, benefits, supplements, deficiencies and vitamin classification | Study&Score (studyandscore.com)

https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/news/20201110/multivitamins-benefits-are-all-in-your-head-study

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

DomovTrgovina ProfilMeniNa vrh