KOZMETIKA

Kozmetični izdelek zakonodaja opredeljuje kot katerokoli snov ali zmes, ki se nanese na človeško telo z namenom čiščenja, polepšanja, spodbujanja privlačnosti ali izboljšanja videza.

Kozmetični izdelki igrajo pomembno vlogo v vseh fazah našega življenja. V grobem lahko kozmetične izdelke razvrstimo v naslednje kategorije: nega obraza, nega telesa, nega las, UV zaščita, dekorativna kozmetika in parfumi. Kar pomeni, da lahko kozmetični izdelki vključujejo kreme, gele in olja za kožo, dezodorante, mila, šampone, izdelke za britje, barvila za lase in izdelke za beljenje kože, ličila, zobne paste, izdelke za sončenje in podobno.

Proizvodnja in prodaja kozmetičnih izdelkov na trgu sta v EU regulirani z Uredbo št. 1223/2009  o kozmetičnih izdelkih. Vsak izdelek, ki pride na trg, mora imeti izdelano oceno varnosti in varnostno poročilo (v tem poročilu mora biti dokazana fizikalna, kemijska in mikrobiološka stabilnost, izvor spojin, njihova količina in toksikološki profil), dokumentacijo z informacijami o izdelku (PIF), mora biti ustrezno označen, njegova proizvodnja pa mora potekati v skladu z navodili direktive ISO 22716:2007 in dobro proizvodno prakso (GMP).

Vsak izdelek, predno stopi na trg, mora imeti torej najprej narejen kar zajeten kupček dokumentacije, potrebno pa ga je prijaviti tudi v CPNP portal (on-line sistem, kjer so prijavljeni vsi izdelki, ki se prodajajo v EU). 

NARAVNA KOZMETIKA

Kljub temu, da so predpisi, ki urejajo področje kakovosti in varnosti kozmetičnih izdelkov v Evropski uniji med najboljšimi in strožjimi na svetu, pa moramo vseeno dodati, da omenjena Uredba (št. 1223/2009) podrobno ne ureja področja naravne kozmetike. Seveda veljajo tudi za naravno kozmetiko vse zgoraj navedene zahteve, vendar zakonodaja ne določa kaj naravna kozmetika sploh je. Zato je na trgu kar nekaj zmede, saj mnogo (tudi velikih koncernov) oglašuje svoje izdelke za naravne. Pa so res? V grobem bi lahko potem trdili, da je vsak izdelek naraven, saj zagotovo vsebuje vodo in/ali olje za svojo osnovo, obe sestavini pa sta naravni.

Voda in rastlinska olja/masla so vir življenja in so seveda popolnoma naravnega izvora, vendar, če vodo in olja obdelujemo pri zelo visokih temperaturah in še dodatno z različnimi fizikalnimi in/ali kemičnimi postopki, s tem odstranimo vse komponente, ki delajo vodo ali olje »žive«. Jih torej osiromašimo in na takšen način dobimo prečiščene proizvode (destilirana voda, rafinirana olja/masla), ki jim podaljšamo rok uporabnosti, vendar jih hkrati naredimo tudi prazne oz. »mrtve«.

Točne definicije kaj je naravni izdelek, nam zakonodaja torej ne ponuja, če se opiramo na smernice in uveljavljeno prakso pa naj bi veljalo, da je naravna kozmetika tista, ki vsebuje sestavine naravnega izvora (lahko so rastlinskega, živalskega ali mineralnega), ki so pridobljene izključno s fizikalnimi, mikrobiološkimi in encimskimi metodami. Naravna kozmetika ne sme vsebovati sinteznih barvil, umetnih dišav, določenih konzervansov, parabenov, parafina in drugih naftnih derivatov, gensko spremenjenih sestavin, silikona…Prav tako izdelki ne smejo biti preizkušeni na živalih, proces izdelave ter ovojnina pa morata biti okolju prijazna. Glavne zvezde naravne kozmetike so rastlinski izvlečki, hidrolati in nerafinirana olja.

NANU KOZMETIKA

Živimo v dobi, ko se potrošniki vse bolj zavedamo, kaj je v izdelkih, ki jih zaužijemo in nanesemo na svoje telo. Čedalje bolj se učimo o vplivih kemikalij na naše telo in tudi na okolje.

Naravna kozmetika je v porastu ne samo zato, ker je bolj prijazna do naše kože, ampak ker zadnje študije kažejo, da je tudi izjemno učinkovita.

NANU kozmetika je 100% naravna in organska povsod tam kje je to mogoče. NANU izdelki ne vsebujejo sinteznih barvil, umetnih dišav, parabenov, parafina in drugih naftnih derivatov, gensko spremenjenih sestavin, silikona…

Izdelki seveda niso bili preizkušeni na živalih, proces izdelave ter ovojnina pa sta okolju prijazna.

Izbor sestavin, ki so vključene v naše izdelke, je skrbno izbran. Za posameznim izborom so ure in ure študija, preverjanja, pregledovanja podatkov in testiranj. Nobena sestavina ni v izdelkih kar tako, kot mašilo, kar je velikokrat prisotno pri komercialni kozmetiki. Vsaka sestavina je v izdelku zaradi natančno določenega namena – ciljnega delovanja.

KAJ SMO?

BREZ PARABENOV

NARAVNO

Created with Sketch.

ANTIOKSIDANTI

TRAJNOSTNO

BREZ MINERALNIH OLJ

BREZ SILIKONA

BREZ ALKOHOLA

ROČNO IZDELANO

ZA VSE TIPE KOŽE

NE TESTIRAMO NA ŽIVALIH

Kozmetika NANU je poleg tega popolnoma brezvodna, saj namesto vode uporabljamo hidrolate, kot tudi izključno nerafinirana organska olja.

Večina komercialnih krem je sestavljenih iz destilirane vode in rafiniranih olj, kar pomeni, da so bile osnovne sestavine obdelane na visokih temperaturah in so v procesu obdelave izgubile vse koristne sestavine, kot so minerali, vitamini, antioksidanti…To dejansko pomeni, da je izdelek »mrtev« – saj v njem ni nobenih aktivnih, »živih« sestavin. Poleg tega so komercialni izdelki za nego kože obdelani z agresivni konzervansi in stabilizatorji in so, dokler jih ne odprete, obstojni neskončno dolgo. Vendar tudi po tem, ko jih odprete, je večina komercialnih izdelkov uporabnih 2 leti in celo več.

Po drugi strani pa je naravna kozmetika NANU sestavljena iz 100% naravnih sestavin. V svojih formulacijah uporabljamo hidrolate (ki so stranski produkt vodne destilacije zdravilnih rastlin) in vsebujejo bogat odstotek aromatičnih molekul in aktivnih sestavin ter nerafinirana organska olja, ki prav tako ohranijo vse svoje vitamine, minerale in antioksidante in so v bistvu aktivne sestavine. Takšni izdelki pravimo, da so »živi«, saj so polni aktivnih sestavin, zato procesi tečejo dalje. Prav tako so minimalno obdelani s konzervansom.

Naravne izdelke lahko prepoznate tudi po roku uporabnosti. Dolgi roki uporabe izdelka namreč pomenijo, da ali ni v izdelku prav nobenih aktivnih sestavin, ali pa, da je izdelek obdelan z visoko koncentracijo konzervansov in stabilizatorjev. Večina konzervansov, ki se uporabljajo v komercialni kozmetiki sodi v skupino parabenov. Parabeni so odgovorni za mnogo alergijskih reakcij, so dokazani hormonski motilci in naj bi  povzročali celo raka.

Kvalitetno in pravilno izbrane ter umerjene sestavine so bistvo dobrega izdelka. In dobri izdelki lahko v resnici zelo pripomorejo k mladostnemu videzu kože.

FORMULACIJE

So plod lastnih raziskav

Vsak izdelek je plod dolgotrajnega raziskovanja, umerjanja, vznemirljivega iskanja pravih struktur, postopkov … Izbiramo kakovostne sestavine s certifikati, kjer je jasna sledljivost in čistost sestavin ter ekološko poreklo. Izdelki in blagovna znamka izražajo to v kar verjamemo!

V nasprotju s klasično industrijsko kozmetiko, naša kozmetika gradi na učinkovitosti in ne zgolj na senzoričnih lastnostih. Večina aktivnih olj se ob toplotni obdelavi uniči in zato izgubijo svojo funkcijo, zato je potrebna velika pazljivost kako jih vključevati v kremo. Enako velja za rastlinske ekstrakte in antioksidante, ki so vsi toplotno občutljivi, zato je postopek vključevanja teh sestavin v same formulacije ključen, saj je potrebno paziti, da se funkcionalne lastnosti tekom formuliranja ne izgubijo. Zato je v naravni kozmetiki zahtevno uspešno preplesti to kar je v kozmetiki ključno t.j. njihova naravna učinkovitost z njihovimi senzoričnimi lastnostmi.

V naših izdelkih so vse sestavine skrbno izbrane in med seboj v sinergiji. Pomembno se nam zdi, da uporabnika seznanimo, da pozna in razume razliko med npr. rafiniranim in nerafiniranim karite maslom; razliko v tem, ali je eterično olje v kremi zato, da lepo diši ali zaradi svoje edinstvene sestave. Kako kakovostna bo krema je zelo odvisno od prepleta teh sestavin, njihovega učinka, umerjanja – v koži prijetno in koristno teksturo.

LASTEN LABORATORIJ

Vsi izdelki so ročno narejeni v lastnem laboratoriju, ki izpolnjuje vse zahteve Dobre proizvodne prakse (GMP).

Posamezne izdelke izdelujemo sproti, v majhnih serijah, zato da dobite čim bolj svež izdelek. Ker vsi naši izdelki vsebujejo visoke koncentracije rastlinskih ekstraktov in ker gre za naravne sestavine, je dejstvo, da so ti izdelki bolj podvrženi kvaru, kot komercialni izdelki. V naravni kozmetiki govorimo o „živih“ izdelkih, medtem, ko so izdelki komercialne industrije „mrtvi“. Ker imajo naravni kozmetični izdelki dokaj kratek rok uporabe (med 6 -9 meseci), je ključnega pomena, da se jih izdela sproti, kar pa je mogoče le v lastnem laboratoriju.