Pogosta vprašanja

Kaj je boljše bomo seveda prepustili oceni vsakega posameznika. Dejstvo pa je, da zakonodaja slabo ureja področje naravne kozmetike. Obstajajo pa smernice, ki se jih proizvajalci naravne kozmetike, po naši oceni, kar dosledno držimo. Velja torej sledeče, da je naravna kozmetika tista, ki vsebuje sestavine naravnega izvora (lahko so rastlinskega, živalskega ali mineralnega), ki so pridobljene izključno s fizikalnimi, mikrobiološkimi in encimskimi metodami. Naravna kozmetika ne sme vsebovati sinteznih barvil, umetnih dišav, določenih konzervansov, parabenov, parafina in drugih naftnih derivatov, gensko spremenjenih sestavin, silikona…Prav tako izdelki ne smejo biti preizkušeni na živalih, proces izdelave ter ovojnina pa morata biti okolju prijazna. Kozmetika NANU je poleg tega popolnoma brezvodna, saj namesto vode uporabljamo hidrolate. V izdelkih pa uporabljamo izključno nerafinirana organska olja.

Serumi so lahko vodni (pomeni, da je pretežni del seruma sestavljen iz vode oz. pri NANU kozmetiki hidrolata) ali pa oljni (pomeni, da je pretežni del seruma sestavljen iz olja). Glede na samo sestavo seruma se razlikuje tudi njihova uporaba. Nepisano pravilo pravi, da izdelke na kožo nanašamo glede na delež vode, ki jo le-ti vsebujejo. Torej 100% vodne izdelke nanašamo najprej (npr. tonik/hidrolat), nato sledijo serumi s pretežno vodnim deležem (npr. Hialuron serum), nato sledijo kreme za obraz, na koncu dodajamo serume s pretežno oljno osnovo (npr. Antioksidacijski oljni serum). Prednost serumov je v tem, da so mnogo bolj učinkoviti, kot kreme. Namreč struktura kreme je takšna, da omogoča največ 10% aktivnih sestavin v samem izdelku (sicer razpade), medtem, ko jih je v serumu lahko tudi do 100%. Poleg tega so serumi navadno zasnovani mnogo bolj tarčno, kar pomeni, da se osredotočajo na reševanje specifične težave, zato so pri tem mnogo bolj učinkoviti in uspešni, kot so lahko kreme.

Nujno ni, je pa zelo, zelo priporočljivo. Toniki so v principu hidrolati, ki so jim dodani vlažilci, zato toniki odlično navlažijo kožo in so zato zelo pomemben del dnevne rutine. Poleg tega so toniki neke vrste pH balancer, saj pomagajo vzdrževati pravilen pH naše kože. Namreč na koži imamo kislinski plašč in če se le-ta spremeni (zaradi onesnaženja, UV sevanja, uporabe pre-agresivnih čistil ipd.) se lahko na koži pojavijo kožne spremembe (v obliki ekcemov, mozoljev, vnetij, lišajev ipd.). Zato je pomembno, da na koži vzdržujemo kislinski plašč, pri čemer nam izdatno pomaga prav tonik. Tudi sicer je zelo priporočljivo vse serume, pa tudi kreme nanašati na rahlo navlaženo kožo – če se le da, jo poskusimo navlažiti s tonikom, ki vsebuje vlažilce, saj na ta način še okrepimo delovanje ostalih izdelkov.

Pri nanašanju seruma bodite pozorni kakšne strukture je serum. Če je serum vodne osnove, ga morate nanesti pred nanosom kreme. Če je serum gost in oljnat ga nanesete po nanosu kreme. Določene serume lahko uporabljate tudi samostojno. Vedno se jih nanaša na celoten obraz in dekolte (razen, če ni navedeno drugače). Pri serumih, ki so navadno močno koncentrirani in vsebujejo visoke koncentracije aktivnih sestavin, bodite pozorni na priporočila proizvajalca, saj določeni serumi vsebujejo npr. retinoide, ki so občutljivi na svetlobo in so zato primerni za nočno nego. Hialuronske serume je priporočljivo nanašati na navlaženo kožo (to je sicer priporočljivo za vse serume) in jih je nato potrebno nujno »zakleniti« s kremo, da ostane hialuronska kislina »ujeta« na koži našega obraza in ji s tem preprečimo uhajanje v okolico

Kozmetika NANU je modularna, kar pomeni, da si vsak sam izdela svojo negovalno rutino. Odvisno od tipa kože in problema, ki ga želimo rešiti si med 8 izdelki linije NANU sami sestavimo dnevno rutino, ki bo imela za nas največ koristi. Kreme za različne tipe kože rešujejo osnovne probleme kože, medtem ko serumi delujejo mnogo bolj tarčno in odpravljajo specifične probleme naše kože. Prednost linije NANU je v tem, da lahko izberemo izdelke, ki so pisani na našo kožo in jih lahko poljubno kombiniramo in zamenjujemo med seboj, odvisno od trenutnih potreb, življenjskega obdobja, letnega časa ali pa trenutnega razpoloženja.

Sinergija oz. kompatibilnost je zelo pomembna, tako v življenju nasploh, kot v izdelkih. Določene sestavine so med seboj zelo kompatibilne in skupaj delujejo bolje (npr. Vitamin C in vitamin E) oz. povečajo učinek delovanja sistema, določene pa med seboj ne funkcionirajo dobro. Nekatere sestavine skupaj lahko izničijo učinke posamezne sestavine ali pa je lahko učinek celo negativen. Zato je poznavanje posameznih sestavin in njihov mehanizem delovanja izredno pomemben, ko govorimo o formuliranju. Nekatere sestavine pa preprosto ne gredo skupaj iz čisto vizualnega vidika – med seboj ne tvorijo lepe teksture izdelka. Vse to in še več je potrebno upoštevati pri formuliranju kvalitetnega naravnega izdelka.

Predvsem komercialna kozmetika velikokrat oglašuje prisotnost ceramidov, koencima Q10 in podobnih aktivnih sestavin, ki pa so v izdelkih dodani v tako majhnih koncentracijah, da so tam izključno zaradi marketinga in ne zato, ker bi imele dejanske učinke na našo kožo. V izdelkih NANU se nahajajo maksimalne možne koncentracije posameznih aktivnih sestavin oz. se nahajajo koncentracije v višini, ki se je v različnih raziskavah (in vitro in/ali in vivo) potrdila za najbolj uspešno.

Vzemimo za primer kremo. Izdelati kremo ni posebej težko. V principu je krema sestavljena iz 70-80% vode (destilirane vode) in ok. 20-30% olj. Olja se med sabo razlikujejo: komercialna kozmetika uporablja rafinirana olja, ki so bila obdelana na zelo visokih temperaturah in so se zato uničili vsi vitamini in minerali. Takšna olja so »mrtva« in zelo poceni. Krema nato prenese 1-10% t.i. hladnih, aktivnih sestavin (toplotno občutljivih sestavin). Komercialna kozmetika ta prostor zapolni z umetnimi dišavami in predvsem konzervansi. Po drugi strani NANU kozmetika ne uporablja vode, ampak izključno hidrolate, namesto rafiniranih olj uporablja nerafinirana olja in hladno fazo v celotni zapolni z aktivnimi rastlinskimi ekstrakti. Zato pravimo, da je naravna kozmetika »živa«, saj je polna aktivnih naravnih sestavin in ne mašil in konzervansov, ki ne služijo ničemur razen, da zagotavljajo zelo dolgi rok uporabnosti izdelka.

Izbor naravne kozmetike je tudi v Sloveniji kar velik in pester.  Katera kozmetika vam ustreza je najboljše ugotoviti s preizkušanjem. Vsaka koža je namreč drugačna in zato je nemogoče ustvariti izdelek, ki bo vsem pisan na kožo. Razlike med izdelki so sicer v tem ali gre za povsem brezvodno kozmetiko, ali so v formulacijah uporabljena izključno nerafinirana olja, koliko je v izdelku organskih sestavin ter seveda katere in v kakšni koncentraciji so zastopane visoko aktivne sestavine in rastlinski ekstrakti.

NANU kozmetika  je namenjena aktivni anti-age negi obraza in je zato še posebej primerna za intenzivno nego kože po 30. letu, saj so formulacije zasnovane tako, da so v izdelkih visoke koncentracije antioksidantov, ki spodbujajo proizvodnjo kolagena in se uspešno borijo proti znakom staranja kože.

Tudi ta odločitev je prepuščena vsakemu posamezniku, na splošno pa velja, da je potrebno posebno skrb nameniti suhi koži. Suha koža ima že tako ponavadi porušeno lipidno bariero in je zato potrebno paziti, da se za čiščenje kože uporablja nežna čistilna sredstva, po možnosti v obliki čistilnega mleka. Micelarne vode namreč preveč izsušijo že tako suho kožo in zato za suho kožo niso najbolj primeren izbor. Čistilno mleko je namreč izdelek, ki v svoji formulaciji poleg vodne vsebuje tudi oljno fazo, kar suhi koži še posebej ustreza. Po drugi strani pa mastna koža potrebuje nekoliko bolj agresivno čiščenje, da se dobro očistijo pore, prav tako je priporočljivo čiščenje tako zjutraj, kot zvečer (suhi koži zadostuje čiščenje obraza samo zvečer). Zaključimo torej lahko, da je v prvi vrsti to katero čistilo boste izbrali za čiščenje vašega obraza, odvisno predvsem od tipa vaše kože in pa tudi splošnega stanja vaše kože. Ne glede na izbrano čistilo, pa vsekakor priporočamo, da čistilo po čiščenju obraza vedno sperete iz obraza z mlačno vodo, ne glede na to, da proizvajalci včasih navajajo, da izpiranje ni potrebno (posebno pri micelarnih vodah). Čiščenje obraza po uporabi čistilnih sredstev je vedno potrebno, saj vsa čistilna sredstva vsebujejo površinsko aktivne snovi, ki so v osnovi čistilci, le-te pa je vedno potrebno sprati, tako iz površin, kaj šele iz obraza.

Konzervansi so nujno zlo vsakega kozmetičnega izdelka, tudi naravnega. Žal brez konzervansov ni varnega izdelka. V izdelke jih dodajamo zato, da z njimi preprečimo vdor in razvoj mikroorganizmov. Seveda pa se v naravni kozmetiki uporabljajo dosti bolj blagi in ekološko sprejemljivejši konzervansi in sicer v zelo nizkih koncentracijah. Izdelki NANU so zaščiteni s konzervansom Cosgard, ki je eden redkih konzervansov, ki ga organizacija ECOCERT dovoljuje v bio in certificiranih organskih proizvodih.

Rastlinska olja so sestavljena iz trigliceridov, ti pa so spoj glicerola in maščobnih kislin. Obstajajo nasičene in nenasičene maščobne kisline (slednje pa so lahko hkrati enkrat ali večkrat nenasičene). Glavne kisline zastopane v rastlinskih oljih so: palmitinska, stearinska, oleinska, linolna in alfa-linolenska.

Od razmerja teh kislin v rastlinskem olju je odvisna mazljivost, mastnost, občutljivost na toploto ter tudi končni učinek na koži. Za formulatorja bi bilo tako najlažje izbrati rafinirana olja, ki so »mrtva« in ne prispevajo ničesar h kremi, so tam le kot mašilo maščobne faze. Takšna olja ne vplivajo na samo konsistenco (mazljivost) kreme, razen na mastnost. Nerafinirana olja pa so v bistvu aktivne sestavine v kremi. Maščobne kisline niso samo sestavine rastlinskih olj, ampak so tudi prisotne v naši koži: nekatere so vključene kot proste, druge so vključene kot trigliceridi, tretje pa so sestavine ceramidov. Ena izmed glavnih je linolna kislina. 

Medtem, ko so naravna in zdravju koristna olja pripravljena s hladnim stiskanjem, so rafinirana pripravljena z zahtevnimi kemičnimi procesi, ki vključujejo segrevanje na visokih temperaturah, procesiranje z naftnim topilom, dodajanje kislin… Z uporabo fosfatov ali fosforne kisline se iz olja odstranijo proteini, ogljikovi hidrati ali fosfatidi. S tem postopkom se podaljša življenjska doba olja, ker v  njem ni več snovi, ki bi se hitro kvarile. Sledi nevtralizacija z natrijevim bikarbonatom ali natrijevim karbonatom (soda). Sledi beljenje. S tem postopkom se čistijo oksidacijski produkti (npr. peroksid), ostanki neželenih snovi iz prejšnjih faz ter naravna barva olja. Za beljenje se uporablja belilna zemlja ali aktivno oglje. Olje gre še v postopek deodorizacije. Olja se še enkrat segrevajo v tuljavi, ob tem pa jih vbrizgavajo še z vročo paro, ki se navzame vonja. Vse se dogaja pri temperaturah med 220 in 240°C. Takšne maščobe oz. olja so v bistvu popolnoma nekoristne, pravimo jim mrtve maščobe! Tovrstna olja lahko sproščajo toksične kemikalije, ki škodujejo našemu zdravju in jih povezujejo z raznimi boleznimi ter vsebujejo trans maščobe. 

Nerafinirana olja so po drugi strani zelo koristna za zdravje naše kože, saj vsebujejo antioksidante, minerale, mikroelemente in v maščobah topnih vitamine.

Hidrolat ali cvetna voda je tekočina, ki ostane po parni destilaciji rastlin, ko pridobivajo eterična olja. Nekateri jim pravijo tudi nežnejša oz. bolj blaga različica eteričnih olj. Nosijo isti vonj in dobrodejne lastnosti kakor eterična olja, obenem pa so odlični za nego kože in številne druge namene. Najbolj pogosto se jih uporablja kot tonik za nego kože, saj jo prijetno osveži in navlaži. Nanos vlage pred uporabo kreme ali olja za kožo je nujno, če želimo, da bo izdelek odlično opravil svojo nalogo. Vsi procesi nastajanja novih celic, regeneracije in sprejemanja hranil se namreč dogajajo v podkožju. Če je povrhnjica suha, negovalni izdelek ne more prodreti dovolj globoko.

Hidrolat ali tonik kožo navlaži, pomaga odpreti pore in služi kot čudovita podlaga pred nanosom naslednjih izdelkov  (krema, serum). Tako lahko kozmetični izdelek prodre v globje plasti kože in nahrani kožo, kjer je to potrebno.

Kot smo že omenili je naravna kozmetika tista, ki vsebuje sestavine naravnega izvora in je pridobljena s fizikalnimi, mikrobiološkimi in encimskimi metodami. Bolj stroge zahteve veljajo za organsko (oz. pravilen slovenski izraz bi bil ekološko) kozmetiko. Pri organski kozmetiki je celoten proces, od ekološkega gnojenja rastlin (brez uporabe pesticidov in umetnih gnojil) do pridobivanja surovin, popolnoma naraven, brez dodanih sintetičnih snovi in uporabe prepovedanih postopkov pridobivanja le-teh. Da nek izdelek ustreza organski kozmetiki je najlažje prepoznati s pomočjo certifikatov. Obstaja jih sicer več, vendar imajo vsi zelo podobne zahteve. NANU kozmetika ima pridobljen certifikat organic oz. natural-organic, ki ga izdaja inštitut Ecogea.

Kot smo že omenili imajo kreme v večini primerov do 5% aktivnih sestavin, bolj bogate kreme prenesejo do 10% aktivnih sestavin, več pa krema ne prenese, saj sicer razpade. Komercialne kreme so obstojne več let zato, ker vsebujejo ogromne količine zelo agresivnih konzervansov, kar pomeni, da samo konzervans napolni teh 5%. Lahko si zamislite kako kvalitetne so potem takšne kreme.  

Večina komercialnih krem ima na svoji embalaži znak kreme z odprtim pokrovčkom in datumom 24 mesecev – kar pomeni, da je izdelek uporaben še 2 leti po odprtju. To dejansko pomeni, da je izdelek »mrtev« – saj, če ga ne odpremo je uporaben neskončno dolgo, ker ni notri nobenih aktivnih »živih« sestavin. Šele, ko izdelek odpremo in seveda s tem omogočimo vdor zraka in s tem vnos in razvoj mikroorganizmov (v izdelek jih vnesemo tudi preko rok in prstov) – je takšen izdelek še vedno obstojen 2 leti.

Naravna kozmetika je v večini primerov obstojna 6 – 9, največ 12 mesecev. Rok začne teči s prvim dnem, ko je izdelek ustvarjen, saj gre za »živ« izdelek in procesi v izdelku tečejo od dneva izdelave dalje. Ker pa so izdelkom dodane minimalne koncentracije konzervansa, je tudi obstojnost precej krajša. Rok uporabnosti izdelkov naravne kozmetike v bistvu pove tudi to kako zelo naraven je nek izdelek.

Dejstvo je, da se naša koža kar hitro navadi komercialnih krem, zato jo je potrebno najprej navaditi na nove, naravne sestavine. Komercialne kreme vsebujejo sintetična olja in silikone, ki naši koži ustrezajo, delujejo površinsko in v bistvu dejansko naredijo kožo mehkejšo na otip in bolj sijočo. Seveda pa te umetne sestavine ne prodirajo v globje plasti kože in zato naših težav s kožo ne rešujejo, ampak v bistvu samo gasijo požar. Naša koža ni navajena visoko aktivnih snovi, antioksidantov, rastlinskih olj bogatih z linolno in linolensko kislino, še manj kakšnih ceramidov, peptidov, nikotinamida…zato sprva kar posrkajo vase vse te sestavine, ki jih prepoznajo kot sebi lastne in včasih na začetku dobimo občutek, da niso nič naredili na naši koži. Dejstvo pa je, da jih je koža porabila za grajenje naše bariere (ki je sestavljena iz ceramidov, prostih maščobnih kislin in holesterola). Naravne kreme prodirajo globje v kožo (osnovne kreme delujejo samo površinsko) in dejansko postavijo nazaj našo osnovno strukturo kože. Komercialne kreme so osredotočene samo na zunanjo plast kože in zato imamo občutek, da so dobre, da je naša koža po njih napeta, da te ne zateguje, da je dobro navlažena, celo rahlo mastna, ampak to ni tisto kar želimo, ker koža vsak dan kliče po novem nanosu, ker je v notranjosti bariera še vedno porušena. V principu naša koža potrebuje globinsko nego. Prava ironija je, da suha koža sploh ne potrebuje toliko olj, ampak vode. Torej s tem, ko na kožo nanašamo preveč oljnate kreme v bistvu dosežemo kontra učinek, saj olja v principu mašijo pore in preprečujejo vnos olj v globje plasti kože, zato si lahko s preveč mastnimi kremami tisti s suho kožo naredijo prej več škode, kot koristi. Olja je priporočljivo nanašati na navlaženo kožo.

Glede na to, da je pri suhi koži bariera oz. pregrada, ki se nahaja v globokih predelih roževinaste plasti porušena, jo moramo naprej popraviti, zgraditi na novo. To terja nekaj časa. Dejansko koža potrebuje vsaj 3 mesece, da lahko opazimo spremembe oz. reakcijo na določeno kremo oz. izdelek na koži. Tako lahko na primer pri uporabi kreme s ceramidi na koži na začetku nastane celo srbečica, kar je za nekaj dni normalno, ker se koža obnavlja. Tudi nikotiamid in retinol delujeta podobno – lahko puščata pekoč občutek po nanosu, vendar to ne sme trajati več kot par dni. Včasih je potrebnega kar nekaj preizkušanja predno najdemo izdelek, ki nam res ustreza. Ampak je vredno. Koža na obrazu je najbolj izpostavljen  organ, zato je prav, da ji namenimo posebno skrb in ustrezno nego.

Z veseljem vam odgovorimo na vaše vprašanje. Vprašajte nas kar koli!

Če bo vaše vprašanje zanimivo in ga bomo uvrstili v rubriko FAQ vas bomo za to tudi nagradili z majhno pozornostjo – zato sprašujte.