Naravni peptidi – sestavina visoko učinkovitih kozmetičnih izdelkov

V nadaljevanju o peptidih od A do Ž ter o najboljši možni dnevni rutini za pomladitev kože!

Peptidi so sestavina, ki je trenutno zelo aktualna in si jo nedvomno želimo v izdelku, ki je namenjen anti-age negi. V danem blogu bom poskusila razložiti, zakaj so tako zelo priljubljeni pri potrošnicah in zakaj so dodani v kozmetične izdelke, ki slovijo po visoki učinkovitosti.

Vsi poznamo izraze beljakovine, peptidi in aminokisline, vendar se verjetno manj zavedamo, da so nujni za naše zdravje in razvoj ter da dejansko naravno obstajajo v našem telesu. Pogosto smo kar malo zmedeni, saj dane izraze mnogokrat tudi zamenjujemo.

Najbolj znana proteina v negi kože sta kolagen in elastin, ki sta ključna za ohranjanje čvrstosti in elastičnosti kože, vendar se vrednost obeh s starostjo zmanjšuje

Zakaj si želimo PEPTIDOV v našem izdelku?

Peptidi so sestavina, ki je trenutno zelo »IN«, saj ima nekatere lastnosti, ki so izjemno koristne za našo kožo.

Ste vedeli, da:

  • imajo peptidi  naravno “tehnologijo” za povečanje vlažnosti kože?
  • peptidi izboljšajo elastičnost, teksturo in vlažnost kože?
  • so peptidi učinkovite sestavine proti staranju in za zaščito, saj zmanjšujejo poškodbe kože zaradi prostih radikalov?
  • imajo peptidi dokazane lastnosti obnavljanja kože?
  • peptidi odlično deluje v izdelkih, kot so predvsem serumi pa tudi kreme za obraz?

In kako PEPTIDI dosežejo vse navedno?

Koža je največji organ človeškega telesa in nas ščiti pred fizikalnimi in biološkimi nevarnostmi, zato ima lipidna pregrada v našem telesu pomembno funkcijo. Preprečuje namreč vdor tujkov oz. neželenih snovi v naše telo.

Peptidi lahko prodrejo v našo kožo in se vežejo na receptorje celične površine in tako spodbudijo celično aktivnost. Študije kažejo, da zmanjšujejo drobne linije in gube ter pomagajo povečati čvrstost in elastičnost kože, s tem pa izboljšajo celoten videz kože.

Kaj sploh so PEPTIDI?

Najprej začnimo z njihovimi gradniki in sorodnimi molekulami – aminokislinami in beljakovinami.

Aminokisline igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave kože, saj so gradniki, ki sestavljajo peptide in beljakovine, ki jih koža potrebuje. Nekatere aminokisline delujejo kot vlažilci in spodbujajo obnovo in regeneracijo tkiv.

Beljakovine so velike molekule, narejene iz ene ali več verig aminokislin. Beljakovine so potrebne za strukturo, delovanje in uravnavanje telesnih celic, tkiv in organov, vsak protein pa ima edinstvene funkcije v telesu. Beljakovine so bistvene sestavine mišic, kože in kosti ter telesa kot celote. Peptidi so kratke verige aminokislin, ki so manjše od beljakovin.

Peptidi so naravno prisotni v živih organizmih, vključno s človeškim telesom in imajo verige dolge približno 20 aminokislin. V našem telesu imajo številne funkcije, od hormonov, ki vplivajo na endokrini sistem, do tistih, ki uravnavajo imunski sistem.

Nekateri (peptidi) imajo izjemen, pomirjujoč učinek na kožo, drugi pa lahko izboljšajo videz gub, upočasnjujejo izgubo čvrstosti kože in pomagajo ublažiti videz izraznih linij.

Kakšna je razlika med sintetičnimi in naravnimi PEPTIDI?

Peptidi se lahko sintetično ustvarijo z izgradnjo aminokislinskih verig ali z razgradnjo beljakovin.

Sintetični peptidi so ustvarjeni tako, da posnemajo velikost, obliko in vsebnost aminokislin v naravnem ekvivalentu. Nekateri najpogostejši sintetični peptidi, ki se pogosto uporabljajo v kombinaciji za povečanje proizvodnje kolagena in elastina, sta palmitoil tripeptid-1 in palmitoil tetrapeptid-7.

Ta dva peptida sta povezana z maščobnimi kislinami, ki jima dajejo optimalno hidrofobno/hidrofilno ravnovesje in tako izboljšajo njuno posobnost prodiranja v kožo. Drugi sintetični peptid, acetil heksapeptid-8, je bil ustvarjen za posnemanje učinka botulinskega toksina in tarčnih izraznih linij za sprostitev obraznih mišic.

K sreči pa obstaja tudi čudovita paleta naravnih alternativ sintetičnim peptidov, pridobljenih iz rastlin in njihovih sestavin, ki so prav tako učinkovite. 

8 visoko zmogljivih naravnih peptidov

Ključna dva segmenta naravnih peptidov sta rastlinski kolagen in hidrolizirane beljakovine. Poglejmo si vsakega posebej.

Rastlinski kolagen

Beljakovine kolagena predstavljajo približno 25 % beljakovin v našem telesu. So osnova vezivnega tkiva in gradnik mišic, kosti ter hrustanca in tudi glavna sestavina dermisa. V telesu je dejansko več kot 16 oblik kolagena s štirimi glavnimi vrstami, ki zagotavljajo strukturo in podporo.

Naravni kolagen je zanimiva tridimenzionalna struktura peptidnih verig, zvitih v trojno vijačnico, ki ji daje moč. Rastlinski kolagen je bil razvit kot alternativa živalskemu kolagenu. Znanstveniki so si močno prizadevali razviti obliko topnega kolagena s postopkom fermentacije z uporabo kvasa iz družine Saccharomycetaceae.

Kvas vsebuje glikoproteine ​​z visoko molekulsko maso – beljakovine, ki imajo vezane sladkorje. Celice kvasa se razgradijo in glikoproteini izolirajo. Ti glikoproteini lahko zaradi prisotnosti sladkorjev povečajo raven vlage na podoben način kot živalski kolagen. Ta oblika kolagena se uporablja za vlaženje in negovanje izdelkov za nego kože in las.

Heksapeptid-11

Ta vodotopni peptid je veriga šestih aminokislin. Izhaja iz enoceličnega organizma Saccharomyces cerevisiae. Sčasoma je organizem razvil vrsto mehanizmov za zaščito pred stresnimi situacijami, kot so ekstremne temperaturne razmere in oksidativni stres. Ti mehanizmi spodbujajo kopičenje sladkorjev in beljakovin v telesu, kar sproži spremembe v celici. Takšni ekstrakti kvasa se zdaj uporabljajo za izboljšanje in povečanje tonusa in prožnosti kože. Znano je tudi, da spodbujajo obnovo celic in povečujejo stopnjo hidracije v roženici stratuma.

Hidrolizirane beljakovine: elastin

Elastin je beljakovina v koži in vezivnem tkivu, ki daje koži prožne lastnosti, kar je pomembno denimo pri obraznih mišicah med pogovorom. Elastin se postopoma izčrpava z izpostavljenostjo okolja, čeprav se lahko razgradnja elastina upočasni z zdravim življenjskim slogom, z uravnoteženo prehrano in z dobro dnevno rutino za nego kože.

Elastin je zelo velika molekula, ki ne more prodreti v kožo. Ko se lokalno nanese, pa omogoča nastanek filma, ki daje učinek glajenja in vlaženja.

Hidrolizirane beljakovine igrajo pomembno in funkcionalno vlogo pri ohranjanju naše kože in tudi las. Pogosto se beljakovinske molekule, ki so bile podvržene procesu encimske hidrolize, razgradijo na manjše peptide ali aminokislinske gradnike, tako da četudi v svoji sestavi (INCI) nimajo besede “peptid”, se po strukturi štejejo za peptide naravnega izvora, ki lahko pomagajo izboljšati elastičnost, teksturo in vlaženje kože in las.

Hidrolizirane beljakovine graha

Pisum sativum je bil temeljito preučen in velja, da ima najbolj uravnotežen profil aminokislin, ki vsebuje kar 22 aminokislin. Je odličen vlažilec zaradi lastnosti tvorbe filmov in zmanjšuje poškodbe kože in las zaradi prostih radikalov, kar pomeni, da se lahko uporablja tudi kot sestavina proti prehitremu staranju in za zaščito. 

Hidrolizirane beljakovine volčjega boba

Lupinus splošno znan kot Volčji bob je rastlina, bogata z aminokislinami, zlasti z glutaminom. Glutamin ima sposobnost povečanja celične rasti. Vsebuje tudi vitamine in minerale, ki pomagajo ohranjati zdravo kože in lasišče. Hidrolizirana beljakovina lupina deluje kot zaviralec encimov in preprečuje razgradnjo in poškodbe kolagena in elastina ter tako pomaga pri obnovi kože.  

Hidrolizirane beljakovine svile

Te so bile razvite za uporabo v izdelkih, kot so vlažilci, serumi, šamponi in balzami. Topne so v vodi in dobro zadržujejo vlago zaradi lastnosti tvorbe filmov, zaradi česar so primerne za uporabo na suhi in razdraženi koži. 

Hidrolizirane beljakovine kvinoje

Kvinoja je bolj znana kot superživilo in je del družine Chenopodiaceae.  Ta vodotopna sestavina zaradi visoke ravni različnih aminokislin zagotavlja visoko stopnjo vlažnosti kože, hkrati pa kožo naredi mehko. Poleg tega je znano, da kvinoja zagotavlja antioksidativne in popravljalne učinke, zato je primerna tako za nego kože kot za nego las.

Hidrolizirane beljakovine pšenice

Pšenični proteini so veliki in kompleksni ter imajo štiri različne beljakovinske frakcije, ki ustrezajo elastičnim in vezivnim lastnostim pšenice. Hidrolizirani pšenični proteini so topni v vodi z močnimi lastnostmi vezave vlage in tvorbe filma, zaradi česar so hidrolizirane pšenične beljakovine učinkovita sestavina za zaščito kože in proti draženju, primerna za uporabo v negi kože in negi las.  

Sklep oz. priporočilo za zdravo dnevno rutino

Če razmišljate o vključitvi naravnih peptidov v svojo dnevno rutino,  je pomembno upoštevati vrsto izdelka, ki ga boste uporabljali. Izdelki, kot so serumi in kreme, so bolj primerni za uporabo peptidov kot pa sredstva za čiščenje obraza oz. izdelki, ki se izpirajo. Učinki peptidov so pogosto seštevajo, kar pomeni, da je dobro, da se nahajajo v različnih oblikah in v več izdelkih, ki jih vsakodnevno uporabljamo, denimo v toniku, serumu in kremi za obraz.

Peptidi so odličen dodatek izdelkom, namenjenih predvsem zreli koži. Vendar sami peptidi niso dovolj. Optimalno bi bilo, da naša dnevna rutina vsebuje kakovostne  izdelke z mešanico sestavin, ki so koristne za našo kožo, vključno z ntioksidanti, ter z vlažilci in sestavinami, ki obnavljajo kožno pregrado. Na ta način dosežemo maksimalen učinek in dosežemo zdrav, sijoč in napet videz kože.

Linija NANU nudi kakovostne in visoko učinkovite izdelke, ki dejansko pripomorejo k lepi in sijoči koži.

Idealna dnevna rutina je sledeča:

  • KORAK 1: na očiščen obraz nanesemo POŽIVLJAJOČ TONIK NANU z damaščansko vrtnico in zelenim čajem, ki so mu dodani peptidi v obliki svilenih proteinov;
  • KORAK 2: na še rahlo vlažen obraz nanesemo SERUM S HIALURONSKO KISLINO IN PEPTIDI ter
  • KORAK 3: dnevno rutino zaključimo z nanosom izbrane KREME ZA OBRAZ (prav vse kreme iz linije NANU imajo dodane naravne peptide).

Opisan postopek je primeren tako za jutranjo kot večerno nego obraza.  

Vsi trije izdelki iz linije NANU – poživljajoč tonik, serum s hialuronsko kislino in peptidi ter krema za obraz – skupaj tvorijo idealno kombinacijo za nego obraza, saj so edinstvena zmes visoko učinkovitih vlažilcev, antioksidantov in aktivnih sestavin ter pokrivajo vse potrebe naše kože. Rezultati so zelo hitro vidni in se kažejo v lepi, napeti in mladostni koži.

Viri:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1541-4337.12209

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962216002036

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocd.12229

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21374808/

https://www.researchgate.net/publication/23160190_Role_of_protein_in_cosmetics

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

DomovTrgovina ProfilMeniNa vrh