ANTIOKSIDANTI IN ZAKAJ JIH NAŠA KOŽA OBOŽUJE

Raziskave so potrdile, da koži nadvse koristi tako peroralno kot dermalno dopolnjevanje z antioksidanti, kar lahko občutno pomaga preprečiti in sanirati starostne poškodbe kože, zaradi česar so antioksidanti ključna sestavina v kakovostnih kozmetičnih izdelkih. – Tudi v novi kozmetični liniji domače izdelave, imenovani NANU (v hindujščini ‘čudovito dekle’).

Antioksidanti so velika skupina spojin, ki sodelujejo v boju proti oksidativnemu stresu. Proces oksidacije poteka, ko naše telo presnavlja ali predeluje kisik, ki ga dihamo in naše celice iz njega proizvajajo energijo. Pri tem procesu nastajajo tudi prosti radikali.

V vsakem trenutku se v našem telesu odvija na milijone procesov, ki lahko povzročajo oksidacijo.

Prosti radikali so normalni in do neke mere potrebni. Poleg tega, da povzročajo določeno škodo, namreč spodbujajo popravljalne mehanizme v našem telesu. Težava pa nastane, ko nastane preveč prostih radikalov in ti preobremenijo procese popravljanja. Namreč visoko reaktivni prosti radikali imenovani ROS  (oz. reaktivne kisikove zvrsti), ki vsebujejo kisikove ione ali perokside, so tisti, ki povzročajo oksidativni stres in poškodbe naših celic.

Človeško telo se s starostjo upočasni in ne proizvaja dovolj antioksidantov za vzdrževanje ravnovesja prostih radikalov in antioksidantov v telesu.

Raziskave so pokazale, da dodajanje antioksidantov lahko pomaga pri preprečevanju in odpravljanju starostnih poškodb kože. Antioksidanti prihajajo iz različnih virov in so razvrščeni v različne razrede, vključno z vitamini, celičnimi antioksidanti, polifenoli, izoflavoni in karotenoidi. Antioksidanti so dobro raziskana kategorija sestavin, ki ima na splošno več različnih koristi na zdravje kože in čeprav morda rezultati niso vidni takoj, je dolgotrajna uporaba antioksidantov izjemno koristna in jih je zato nujno vključiti v našo dnevno rutino nege kože.

Prosti radikali lahko škodujejo zdravju kože in so lahko vpleteni v različne težave s kožo, vključno s tistimi, ki so povezane s staranjem kože.

Antioksidanti zavirajo oksidacijo in zmanjšujejo nastanek ROS (reaktivne kisikove zvrsti), ki preprečuje poškodbe notranjih celic kože. Lahko so encimske ali neencimske spojine in prihajajo iz različnih virov (endogene in eksogene) ter se razlikujejo po mehanizmih delovanja. V rastlinah jih najdemo v izobilju, medtem, ko  ljudje po drugi strani ne proizvajamo dovolj antioksidantov. Poleg tega se njihovo število z leti zmanjšuje in naš boj proti prostim radikalom, proti katerim se mora naš organizem dnevno boriti, je čedalje slabši, to pa seveda privede do poškodb celic in posledično do poškodovane kože.

Z raziskavami je bilo potrjeno, da koristi tako peroralno kot dermalno dopolnjevanje z antioksidanti, kar lahko občutno pomaga preprečiti in sanirati starostne poškodbe kože, zaradi česar so antioksidanti ključna sestavina v kakovostnih kozmetičnih izdelkih.

KAKO ANTIOKSIDANTI DELUJEJO?

Obstajajo različne skupine antioksidantov, ki delujejo v boju proti ROS (reaktivne kisikove zvrsti) in jih lahko razvrstimo v naslednje razrede: vitamini, celični antioksidanti, polifenoli, izoflavoni in karotenoidi. Ti različni razredi antioksidantov se razlikujejo po mehanizmih delovanja in tudi znotraj teh razredov imajo posamezni antioksidanti lahko zelo različne mehanizme delovanja.

VITAMINI

Vitamin E in vitamin C sta dva najbolj raziskana antioksidanta in oba imata različne mehanizme delovanja. Vitamin E ima dve obliki, in sicer alfa-tokoferol in oblike gama-tokoferola. Oblike tokoferola so prva obrambna linija kože pred okoljskimi stresom, ki lahko sproži oksidacijo. Če pride do nizke ravni tokoferola v našem telesu, obstaja možnost za neravnovesje v razmerju med prostimi radikali in antioksidanti, kar lahko vodi v možnost oksidativnega stresa.

Višje ravni vitamina E v zgornjih plasteh kože so povezane z upočasnjeno stopnjo vidnega staranja pri posameznikih. Vitamin C je vitamin  topen v vodi in je zelo vsestranska snov. Deluje kot močan antioksidant in učinkovito odstranjuje ROS z zaviranjem iniciacije verige, kar pomeni, da prekine verigo zaporednih širjenj ROS. Običajno najdemo vitamin E in C v kozmetičnih formulacijah skupaj, saj se dopolnjujeta.

CELULARNI ANTIOKSIDANTI

Pogosti celični antioksidanti vključujejo molekule, kot so superoksid dismutaza (SOD), alfa-lipoična kislina (ALA) in ubikinoni. Superoksid dismutaza je endogen encim, ki velja za najmočnejši antioksidant v celici in je prvi obrambni sistem proti ROS. ALA in ubikinoni so endogeni ne-encimski antioksidanti. ALA ima sposobnost kelatiranja kovinskih ionov, potrebnih za katalizo ROS, ima pa tudi posredne antioksidativne sposobnosti, pri katerih poveča raven glutationa, drugega neencimskega antioksidanta. Pri presnovi ALA nastane stranski produkt imenovan dihidrolipoična kislina (DHLA), ki je izjemno močan antioksidant.

Najbolj znan ubikinon je koencim Q10. Ta antioksidant preprečuje apoptoze (celična smrt), ki jo povzroča oksidativni stres in sicer je njen mehanizem delovanja takšen, da odstranjuje proste radikale.

POLIFENOLI

Polifenoli so skupina naravnih antioksidantov, ki jih najdemo v različnih rastlinah, predvsem v sadju in zeliščih, kot so jagode, kakav, grozdje, granatno jabolko, čebula, paradižnik, zelen in črni čaji, rdeča in bela vina in žita.

Za te snovi je značilna kemična struktura, ki vsebuje več kot eno fenolno skupino na molekulo. Polifenoli ciljajo na proste radikale tako, da preprečujejo vodiku prenos atomov in jih tako deaktivirajo in na takšen način proizvajajo večinoma neškodljive reakcijske produkte. Polifenoli imajo lahko tudi sposobnost kelatiranja kovine (ioni, ki so pomembni pri tvorbi prostih radikalov).

FLAVONOIDI

Flavonoidi imajo odlične antioksidativne in kelatatorske lastnosti. Obstaja več kot 4000 vrst flavonoidov, ki jih najdemo v različnih rastlinskih virih. Kažejo različne antioksidativne funkcije, vključno s sposobnostjo prenosa elektronov na proste radikale, aktivirajo antioksidativne encime, regenerirajo vitamin E in zavirajo aktivnost oksidaz.

KAROTENOIDI

Karotenoidi so velika skupina pigmentov, ki so prisotni v naravi in ​​igrajo zelo pomembno vlogo v različnih bioloških procesih. V zadnjem času so bili karotenoidi zelo dobro raziskani zaradi svojih antioksidativnih lastnosti in funkcij. Kemična struktura karotenoidov je takšna, da jim omogoča sposobnost interakcije s prostimi radikali in ROS. Karotenoidi so močni lovci na proste radikale, ki nastanejo kot sekundarni odziv izpostavljenosti UV -žarkom.

PREDNOSTI UPORABE ANTIOKSIDANTOV

Čeprav morebiti delovanje antioksidantov včasih ni vidno v takojšnjem izboljšanju videza kože, vseeno ponujajo vrsto koristi, ki omogočajo dolgoročno vzdrževanje lepega videza kože in pomagajo ohranjati videz zdrave in mladostne kože. Antioksidanti zagotavljajo učinkovit mehanizem za zaščito pred pojavom staranja kože, nastajanja ROS v koži in podpirajo kožo ter ji nudijo zaščito pred sekundarnimi elementi UV poškodb.

Tvorba prostih radikalov v telesu igra pomembno vlogo v procesu staranja, saj kopičenje ROS povzroča resne celične poškodbe in strukturno degradacijo kože. Znano je, da je nastanek ROS posledica normalnih presnovnih procesov, nastajajo pa tudi z izpostavljenostjo zunanjim elementom, kot so onesnaženje, UV žarki in ksenobiotiki. S staranjem se naša endogena raven antioksidantov začne zmanjševati, kar privede do neravnovesja in rezultira v povešanju in gubanju kože skozi čas.

Višje koncentracije antioksidantov lahko pomagajo zmanjšati oksidativni stres in s tem razgradnjo kolagena in elastina, ki sta tista gradnika v našem telesu, ki pomagata pri vzdrževanju strukturne celovitosti kože. Fotopoškodbe in druge dejavnike, ki prispevajo k staranju, lahko prav tako omilimo z redno in zadostno uporabo antioksidantov.

Antioksidanti lahko zmanjšajo nastanek prostih radikalov po UV poškodbah in pomagajo pri preprečevanju oksidativne presnove mitohondrijev ter s tem pomagajo zaščititi kožo pred fotopoškodbami.

Pri uporabi antioksidantov je potrebno posebno skrb nameniti kompatibilnosti in stabilnosti le-teh. Veliko antioksidantov je namreč precej nestabilnih, lahko pa so celo dražeči za našo kožo (vitamin C in retinoidi), nekateri pa so med seboj celo nekompatibilni.  

Linija NANU ponuja široko paleto izdelkov katerih cilj je ponuditi antioksidativno oporo naši koži. Prav v vseh 8 izdelkih se namreč nahajajo različni antioksidanti, saj si dejansko težko prestavljamo kakovosten izdelek brez njih. Seveda pa smo poskrbeli, da so antioksidanti v izdelkih dodani v pravih razmerjih, oblikah in kompatibilnosti. Zagotovo pa je eden izdelek iz linije NANU, ki posebej izstopa, ko govorimo o antioksidantih – to je izdelek SUPER ANTIOXIDANT SHOT, ki je v resnici izjemen oljni serum in prava antioksidacijska bomba, saj vsebuje kar 8 izjemno učinkovitih antioksidantov (Vitamin C je zastopan v posebni, revolucionarni obliki, ki je povsem nedražeča in zelo stabilna, im. ga tudi Tetra C; Astaksantin, velja za daleč najmočnejši naravni antioksidant; Korenčkov koncentrat, kot predstavnik karotenoidov, Ekstrakt bakuchi olja, ki ga imenujejo tudi naravni retinol, obe obliki vitamina E, Ekstrakt šipka in Ekstrakt šisandre).

Vabimo vas, da ga preizkusite. Kupite.

ANTIOKSIDACIJSKI OLJNI SERUM je uspešen v borbi proti:

  • suhi, luskavi in grobi koži,
  • uveli koži in koži brez sijaja,
  • pigmentnim madežem in neenakomernemu tenu kože,
  • znakom staranja kože (zmanjša izrazne in zapolni globoke gube).

Viri:

The Cornified Envelope: A First Line of Defense against Reactive Oxygen Species – ScienceDirect

Antioxidants and the skin: Understanding formulation and efficacy – Oresajo – 2012 – Dermatologic Therapy – Wiley Online Library

Antioxidants: The Basics-what they are and how to Evaluate them – ScienceDirect

Oxidative stress: oxidants and antioxidants – Sies – 1997 – Experimental Physiology – Wiley Online Library

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

DomovTrgovina ProfilMeniNa vrh