Zakaj moja koža pozimi trpi?

7 lepotnih nasvetov za zdravo kožo tudi pozimi

Zimski čas zna biti pravljičen, vendar je dejstvo, da nizke temperature zelo vplivajo na našo kožo. Zdi se, kot da bi naša koža čez noč iz nahranjene in napete postala suha in razpokana.  

Pozimi je naravno manj vlage v zraku (mrzel zrak vsebuje manj vlage kot topel). Notranji dejavniki, kot je centralno ogrevanje, tudi zmanjšajo raven vlage v zraku. Zaradi tega koža težje vzdržuje svoja naravna zaščitna olja, ki delujejo kot ovira pred okoljskimi agresorji eter, sonce, smog…). Ko nam začne ta lipidna kožna pregrada popuščati, začne posledično vlaga prehajati iz kože, zaradi česar postane le-ta suha in razpokana. 

Kaj je kožna pregrada? 

Kožna pregrada je plast kože, ki deluje tako, da zadržuje vse dobre stvari noter in slabe stvari zunaj. 

Laično lahko rečemo, da je kožna pregrada tisto, kar nas ohranja pri življenju, saj preprečuje, da bi v naše telo prodrli škodljivi toksini in patogeni. Pomembna naloga kožne pregrade je tudi ta, da zadržuje vodo/vlago v našem telesu, ki bi sicer ušla in izhlapela, kar povzroča dehidracijo kože. 

Znaki poškodovane kožne pregrade 

Poleg suhe, lahko tudi vnete kože, so znaki poškodovane kožne pregrade tudi sledeči: luskasta koža, srbenje, nenaden pojav aken, razbarvanje kože ter bakterijske ali glivične okužbe.  

Okvaro oz. poškodbo kožne bariere, poleg zunanjih agresorjev, kot so na primer suh in mrzel zrak,  alergeni in onesnaženost okolja, povzroča tudi prekomeren piling in uporaba bazičnih mil ali detergentov. Tudi prekomerno izpostavljanje soncu moti našo kožno pregrado in povzroča prezgodnje staranje kože.  

Kako preprečiti in popraviti kožno pregrado? 

Ključ do popravila vaše kožne pregrade je predvsem v vlaženju. Medtem ko imate verjetno najljubšo vlažilno kremo, h kateri se nagibate, je sedaj čas, da pogledate seznam sestavin na hrbtni strani svojih priljubljenih izdelkov in poskrbite, da v tem letnem času uporabljate ultra hranljive izdelke.  

Pozimi je izjemno pomembno, da gradite oz. učvrščujete kožno pregrado. In kako to naredite? Iščite izdelke, ki vsebujejo: 

 • vlažilce oz. humektante –  to so sestavine, ki zagotavljajo ustrezno vlažnost kože na dva načina. V primeru nizke zračne vlage bodo vezali vodo iz nižjih plasti kože, v kolikor pa je zračna vlaga visoka, jo bodo vezali iz okolice. Najverjetneje najbolje poznana humektanta sta glicerol in hialuronska kislina, v izdelkih za nego kože pa iščite še naslednje: pantenol, NA-laktat, betain, urea, alantoin, NA-PCA…
 • okluzive in emoliente – emolienti  so sestavine,  ki mehčajo kože (jo torej naredijo gladko in mehko). V koži nadomeščajo izgubljeno vlago tako, da preprečujejo izhlapevanje vode na način, da zapolnijo razpoke med kožnimi celicami v roženi plasti naše kože. Med emoliente spada večina naravnih in polsinteznih olj.  Okluzivi zagotavljajo vlaženje kože tako, da na površini rožene plasti kože ustvarijo hidrofobno plast oz. film in na tak način fizično preprečijo izgubo vode. Med najpogostejše okluzive uvrščamo: vazelin, parafin, lanolin, voske, skvalen, maščobni alkohole…Glavni predstavniki te skupine so ceramidi, ki so nepogrešljiva sestavina izdelkov za nego kože v hladnih zimskih dneh, saj so glavni gradniki  naše kožne pregrade (poleg ceramidov – teh je več kot 1/3, kožno pregrado sestavljajo še holesterol in proste maščobne kisline). 
 • antioksidante – ki so superzvezde vseh izdelkov in več kot jih je v izdelku, večja je moč posameznega izdelka. Ker antioksidanti učinkovito nevtralizirajo proste radikale in preprečujejo poškodbe kože, izdelki z visoko vsebnostjo antioksidantov pomagajo preprečiti izgubo čvrstosti in elastičnosti ter pomagajo pri preprečevanju gub. Hkrati se koža z njihovo pomočjo lažje bori proti negativnim vplivom, ki jih povzroča izpostavljenost sončnim žarkom oziroma UV sevanju. Ob tem lahko pomagajo tudi zmanjševati vnetja na koži. Najbolj znani in cenjeni antioksidanti so: koencim Q10, vitamin C, vitamin A, vitamin E, resveratrol, astaksantin… 

Kako do lepe in sijoče kože? 

Držite se 7 zlatih pravil, ki zagotavljajo sijočo in lepo kožo skozi celo leto:

 1. Vlaženje: Kot smo že povedali, je zrak v zimskem času običajno suh, kar lahko hitro izsuši kožo. Redno vlaženje je ključno za ohranjanje hidracije kože. Priporočamo vam, da uporabljajte visokokakovostne serume na vodni osnovi, kot je na primer vlažilni serum s hialuronsko kislino, peptidi in papajo 
 2. Nahranitev in obnova barierne funkcije: Zaradi nizkih temperatur in močnega vetra se lahko poškoduje zunanja plast kože, imenovana povrhnjica. Izdelki z visoko vsebnostjo lipidov, kot so ceramidi, maščobne kisline in holesterol, pomagajo obnoviti in okrepiti kožno pregrado. Tako boste preprečili izgubo vlage in zmanjšali tveganje za suhost. Pri suhi koži se odlično obnese bogata hranljiva krema s ceramidi in koencimom Q10.
 3. Antioksidativna zaščita: Antioksidanti so ključni za zaščito kože pred prostimi radikali, ki jih lahko povzročijo ekstremne vremenske razmere. Uporabljajte izdelke z antioksidativnimi sestavinami, kot so vitamin C, vitamin A, koencim Q10, resveratrol in astaksantin ter drugi. Ti bodo pomagali nevtralizirati proste radikale ter ohranjati zdrav in mladosten videz kože. Antioksidativni oljni serum z vitaminom tetra C in astaksantinom je fantastičen v borbi proti pigmentnim madežem, hkrati pa se uspešno upira vidnim znakom staranja kože. 
 4. Uporaba zaščite proti soncu: Sonce ni prisotno samo poleti, ampak je potrebno tudi zimske sončne žarke jemati resno. Uporabljajte kreme s sončno zaščito, še posebej, če se pogosto zadržujete na prostem. Sonce lahko povzroči poškodbe kože, zato je zaščita ključna tudi v hladnejših mesecih. 
 5. Prehrana in hidracija: Poskrbite, da pijete dovolj vode, saj je hidratacija od znotraj enako pomembna kot uporaba vlažilcev. Hrana, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, vitaminom E in drugimi hranili, lahko prav tako prispeva k zdravi koži.
 6. Prilagojena rutina za nego kože: Razmislite o prilagajanju rutine nege kože, glede na potrebe vaše kože, ki se po navadi spreminjajo glede na letni čas in življenjsko obdobje. Ustvarjanje lepotne rutine s pomočjo plastenja (nanos več izdelkov na kožo po pravilnem zaporedju), je idealno za vsak tip kože, še posebej pa za problematično in zrelo kožo.  Če želite, da izdelki delujejo tarčno, da torej ciljajo na več težav naenkrat, je priporočljivo, da v rutino vključite tudi serume oz. dodatne vlažilno – negovalne korake, ki lahko prinesejo velike koristi in vidne rezultate. 

Sledite lepotni rutini nege kože, ki jo priporočamo pri NANU – aktivni naravni kozmetiki: 

 1. Korak: očistite svoj obraz z NANU nežnim čistilnim mlekom, 
 2. Korak: popršite obraz z NANU poživljajočim tonikom, 
 3. Korak: na še vlažen obraz nanesite 2-3 kapljice NANU vlažilnega seruma s hialuronsko kislino, 
 4. Korak: sledni nanos NANU bogate hranljive kreme s ceramidi (ali druge izbrane kreme),   
 5. Korak: lepotni ritual zaključite z 2-3 kapljicami NANU antioksidativnega oljnega seruma. 

Vabim vas, da si pogledale VIDEO kako pravilno plastimo izdelke oz. kako izgleda idealna lepotna rutina. 

Več nasvetov kako izbiro idelano lepotno rutino, najdete na naši spletni strani 👉 tukaj. 

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

DomovTrgovina ProfilMeniNa vrh