Glavni razlogi za ohlapno kožo na obrazu in kako jo lahko učvrstimo

Ko dosežemo zrelejša, leta se ključne komponente, ki prispevajo k čvrstosti in volumnu naše kože, začnejo izgubljati. Fine linije in gube so pogost simptom tega, prav tako pa tudi povešena koža. Na voljo je nešteto kozmetičnih postopkov za zategovanje in učvrstitev kože, vendar so ti lahko dragi in niso brez potencialno nepopravljivih stranskih učinkov.

Na srečo obstajajo tretmaji za zategovanje kože, ki jih lahko poskusimo kar v udobju doma. Čeprav morda rezultati niso vidni takoj (kot je obisk pri plastičnem kirurgu), nam vendarle lahko tudi »domače rešitve« sčasoma zagotovijo bolj gladko in sijočo polt.

V pričujočem blogu sem podrobno opisala najboljše načine, kako lahko s celostnim pristopom zategnemo ohlapno kožo na obrazu.

Zakaj se pojavi ohlapna koža na obrazu

Če želimo razumeti, zakaj se eni prej, drugi kasneje, soočamo s povešeno kožo na obrazu, je pomembno poznati tri glavne gradnike najbolj zunanje plasti naše kože:

Kolagen – je beljakovina, ki ohranja gladkost in elastičnost naše kože.

Elastin – je beljakovina, ki naši koži omogoča, da se po raztegovanju ali krčenju vrne v normalno obliko.

Glikozaminoglikani (GAG) – so polisaharidi (ogljikovi hidrati), ki privlačijo vodo in zagotavljajo vlago koži.

Ko se staramo začne naše telo proizvajati manj teh ključnih gradnikov.

Naša koža na primer, vse tja do 20. tega leta proizvaja kolagen, nato pa se vsako leto zmanjša njegova proizvodnja za 1 %.  Enako se dogaja z elastinom in GAG  -, s starostjo upadata. Ta razpad najbolj zunanje plasti naše kože povzroči ohlapno in povešeno kožo – zlasti pod čeljustjo in brado ter na vratu.

Seveda je zmanjšanje proizvodnje kolagena, elastina in GAG s starostjo popolnoma naravno,  vendarle pa obstajajo številni dejavniki, ki lahko ta proces pospešijo in povzročijo prezgodnje staranje – o teh dejavnikih pa v nadaljevanju.

1. Poškodbe zaradi sonca

Preveč časa na soncu brez ustrezne zaščite lahko pospeši proces staranja kože. Fotostaranje se nanaša na prezgodnje staranje, ki ga povzročajo UV žarki. Zlasti UVA žarki lahko prodrejo globoko v našo kožo, poškodujejo kolagenska vlakna in spodbujajo rast nenormalnega elastina. Posledično bo naša koža postala manj prožna in čvrsta, gube in povešena koža pa bodo bolj očitni.

2. Hujšanje

Če v kratkem času izgubimo precejšnjo količino teže, občutimo ohlapno kožo na obrazu in drugih delih telesa, kot so trebuh in roke. Ko je naša koža raztegnjena preko svojih naravnih zmogljivosti, poškoduje kolagenska in elastinska vlakna. Zato nenadna sprememba telesne sestave s seboj prinese odvečno (ohlapno) kožo.

3. Kajenje

Kajenje cigaret lahko škoduje splošnemu zdravju, še posebej pa je škodljivo za našo kožo. Številne študije so dokazale,  da “izvleček tobačnega dima poslabša proizvodnjo kolagena” in tudi razgradi obstoječa kolagenska in elastinska vlakna. Nenehno stiskanje ustnic pri kajenju cigarete lahko povzroči gube na zgornji ustnici (“kadilske ustnice”) in povešanje čeljusti.

4. Slaba prehrana

Hrana ki jo jemo in način, na katerega je pripravljena, lahko bistveno vplivajo na našo kožo. Prehrana bogata s sladkorjem in ocvrta hrana, lahko privedeta do kopičenja končnih produktov napredne glikacije (AGE), ki lahko zavirajo delovanje kolagena in pustijo kožo ohlapno in mehko.

5. Hormonske spremembe

Hormoni seveda povzročajo spremembe tudi na koži, ampak zagotovo se najbolj drastične spremembe zgodijo v obdobju menopavze. Pisala sem že o izgubi kolagena po 20. letu, ampak zares hiter upad kolagenskih vlaken se zgodi, ko ženska stopi v menopavzo – takrat ženske izgubimo kar 30 % kolagena v prvih 5 letih.

Ko se kolagen razgradi, koža izgubi čvrstost in pojavijo se podbradek ter gube,  vrh nosu se povesi, območje okoli oči se poglobi in pore se razširijo.

Poleg tega se dodatno pospešeno razgrajuje tudi hialuronska kislina v usnjici, kar ima za posledico suho in hrapavo kožo (luščenje),  koža izgubi na elastičnosti in zmanjša se sposobnost zadrževanja vlage, kar prav tako privede do izgube čvrstosti.

6. Stres

Raziskave kažejo, da ko je naše telo pod stresom, proizvaja manj kolagena, ker se celo telo usmeri le v boj za blažitev posledic stresorjev in vnetij, ki jih ti povzročajo. Raziskave so pokazale, da kortizol (stresni hormon) prispeva k razgrajevanju kolagena in zavira njegovo naravno proizvodnjo.

Znojenje, podočnjaki, gube, izsušena koža, sivi lasje…so le del neželenih sprememb, s katerimi se naša koža odzove in sporoča našemu organizmu, da smo v stresu. Vsi smo kdaj v »v stresu«, ampak ko traja dlje časa oz. smo mu izpostavljeni dnevno dolgo časovno obdobje, ima lahko to zelo resne posledice za naše zdravje. Tudi različna vnetja so odgovor telesa na stres in dlje časa trajajoče vnetje je dejavnik tvorbe prostih radikalov, le-ti pa povzročajo staranja celic in tkiv.

Kako učvrstimo kožo brez operacije

Obstaja več načinov, kako lahko kožo pomladimo brez plastičnih operacij ali drugih dragih postopkov. Kombinacija dobro oblikovanih izdelkov za nego kože proti staranju in premišljenih navad lahko sčasoma prinesejo ugodne rezultate.

1. Razvijte učinkovito lepotno rutino proti staranju

Vsaka rutina nege kože, ki jo razvijemo in sledimo, mora imeti namen. Ko ugotovite kakšen je vaš namen, je pomembno, da raziščete najboljše sestavine, da se osredotočite na vaše skrbi oz. na dejavnike, ki jih želite odstraniti ali umiliti (suha koža, akne, pigmentni madeži, gubice…).

V primeru staranja kože se osredotočite na vključitev vsaj ene od naslednjih sestavin:

Retinol

Retinol je zelo želena sestavina proti staranju, saj pospešuje obnovo odmrlih kožnih celic in spodbuja proizvodnjo kolagena. Retinol je retinoid, derivat vitamina A. Lahko ga kupite v prosti prodaji in je zelo primeren za večino tipov kože, v nasprotju z večino drugih oblik vitamina A, ki se izdajajo samo na recept in so lahko preveč abrazivne, zlasti za tiste z občutljivo kožo.

NANU napredni korekcijski serum vsebuje retinol in resveratrol. Ta kombinacija dveh izredno aktivnih snovi vam bo pomagala v boju proti gubicam in hkrati pomagala zaščititi vašo kožo pred celičnimi poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, kar ima za posledico bolj gladek in mladosten videz.

Vitamin C

Vitamin C je še ena iskana sestavina proti staranju, saj je proces sinteze kolagena odvisen od tega antioksidanta. Slaba stran uporabe čistega vitamina C je, da je nagnjen k oksidaciji, kar omejuje njegov rok uporabnosti. Na srečo se razvijajo stabilnejše C-spojine, ki niso le bolj obstojne, ampak tudi pomagajo, da jih koža bolje absorbira.

Antioksidacijski oljni serum NANU je narejen s kombinacijo posebne oblike vitamina C imenovane Tetra C (Ascorbyl Tetraisopalmitate) in astaksantina ter bakuciola in je zares prava antioksidacijska bomba, ki se aktivno bori proti znakom staranja kože in uspešno »briše« pigmentne madeže.

Koencim Q10

CoQ10 je zelo močan antioksidant in kožne celice ščiti pred škodljivimi učinki prostih radikalov. S tem se bori proti staranju kože, zaradi česar je ena izmed najbolj popularnih sestavin v anti-age izdelkih. Koencim Q10 je naravno prisotna molekula v vseh celicah našega telesa, nahaja se v mitohondrijih. V koži ima pomembno funkcijo tudi kot antioksidant.

Raziskave so pokazale, da z leti količina koencima Q10 upada. Koencim prodira v globoke plasti epidermisa in tudi v dermis. V kozmetičnih izdelkih torej pomaga pri zmanjševanju oksidativnega stresa v koži, pri upočasnjevanju kronološkega staranja in fotostaranja in pri zmanjševanju globine gub. Koencim Q10 najdete skupaj še z eno zelo aktivno sestavino, ki se prav tako bori proti staranju kože, t.j. beta-glukan v NANU bogati hranljivi kremi.

Resveratrol

Resveratrol na različne načine izboljšuje delovanje in videz kože, študije so pokazale, da je eden najboljših antioksidantov pri negi kože proti staranju. Edinstven pristop z več ukrepi tega močnega antioksidanta pomaga nevtralizirati proste radikale, ki poškodujejo celice, kar vodi do poškodb tkiva, in spodbuja proizvodnjo naravnih kožnih antioksidantov.

Najdemo ga v več kot 70 vrstah rastlin, vključno z: jagodami, arašidi, grozdju in rdečem vinu. V rastlinah ščiti rastlino pred stresom na njeni površini, kot so ultravijolično sevanje in glivične okužbe. Resveratrol se že dolgo uporablja v vzhodni medicini, kjer je cenjen zaradi različnih antioksidativnih in terapevtskih lastnosti.

Antioksidativno delovanje resveratrola je njegovo najmočnejše orožje proti staranju. Resveratrol ima kot polifenolni antioksidant dvojno antioksidativno vlogo. Poleg nevtralizacije prostih radikalov in s tem zmanjšanja trajnih poškodb, poveča tudi proizvodnjo drugih naravnih antioksidantov v kožnih celicah. To pomeni, da resveratrol ne le pomaga popraviti nakopičeno škodo, ampak tudi preprečuje poškodbe kože v prihodnosti.

Astaksantin

Astaksantin je izjemno močan, v maščobi topen antioksidant, ki je (na molekulo) mnogo učinkovitejši od vitamina E (najbolj znan naravni, v maščobi topni antioksidant). 

Astaksantin poveča vlažnost kože, zadrži vlago in elastičnost. Koža postane bolj gladka, fine linije in gube se zmanjšajo. Astaksantin ima tudi naravne lastnosti, ki blokirajo UV-žarke in pomagajo zaščititi kožo pred poškodbami povezanimi s soncem, kot so temne lise na koži. Astaksantin lahko nevtralizira več prostih radikalov hkrati in zaščiti kožo in telo pred oksidacijo, poškodbami in vnetji. Dokazano je, da astaksantin povečuje pretok krvi, kar pomeni, da koži pomaga izboljšati krvni obtok. Povečan pretok krvi ima več prednosti, kot so povečan promet celic, večja elastičnost in zadrževanje vode.

Bakuchiol

Bakuchiol velja za prvo naravno in bolj sprejemljivo alternativo retinol in ima edinstvene koristi za vse tipe kože. Pomaga zmanjšati številne znake staranja, vidno zmanjša poškodbe kože zaradi izpostavljenosti okolja in ima izrazit pomirjujoč učinek na kožo.

Njegove lastnosti so sledeče: posnema lastnosti retinola, ne pa njegovih negativnih lastnosti, kot sta občutljivost na svetlobo in pekoč občutek na koži; poleg tega je močan antioksidant, zato zmanjša videz drobnih linij in gub ter izboljša elastičnost in čvrstost kože. Spodbuja proizvodnjo kolagena, zmanjšanja pigmentacijo kože in izboljša tonus in sijaj kože. Odpravlja hrapavost kože in pordelost ter pomaga zaščititi kožo pred poškodbami, ki jih povzroča UV svetloba ter ima izrazito pomirjujoč učinek na kožo.

Skupaj z vitaminom C in astaksantinom ga najdete v našem super aktivnem in mednarodno nagrajenem NANU antioksidativnem serumu.

2. Zaščitite svojo kožo pred sočnimi žarki

Vsaka dnevna rutina nege kože mora vse leto vključevati zaščito pred soncem. Zaščita naše kože pred UV-žarki lahko reši kožo pred pekočimi žarki, gubami, povešanjem in celo razvojem kožnega raka.

Poiščite formule širokega spektra, ki imajo SPF najmanj 30 (poleti SPF 50).

Pri negi obraza je zelo pomembno plastenje in kot primer dnevne lepotne rutine priporočam:

  • očiščen obraz popršimo s tonikom,
  • dodamo hialuron serum,
  • izbrano kremo z visokim deležem antioksidantov in
  • rutino zaključimo s sončno kremo.

V posebej sončnih dneh, dopolnite rutino s sončnimi očali in klobukom s širokim robom.

3. Poskusite z masažo obraza in telovadbo

Poskusite pomladiti povešeno kožo z masažo obraza. Uporabite lahko npr. pripomoček Gua Sha, ki kožo učvrsti in zmanjša videz gub. Za izboljšane rezultatov vam svetujem, da čisto kožo popršite z NANU poživljajočim tonikom z damaščansko vrtnico in zelenim čajem, ter nato dodate 2-3 kapljice Antioksidativnega oljnega seruma ter nežno masirate obraz. Masaža hkrati omogoča, da izdelke dobro vmasiramo v kožo in jim na takšen način pomagamo, da lahko prodirajo v globlje plasti kože, za še bolj vidne rezultate.   

Seveda pa je več kot dobrodošlo, da si tu in tam privoščite tudi masažo obraza (npr. japonski lifting obraza) izpod rok profesionalnega salona, kot je na primer Zlatobela.

4. Poskrbite za celotno telo

Kar vnesete v svoje telo, se bo sčasoma pokazalo na površini vaše kože. Na jedilnik redno uvrščajte prehrano, ki je bogata z omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami (vseeno pazite na razmerje!) in CoQ10 ter ostalimi antioksidanti, da boste telesu zagotovili hranila, ki jih potrebuje za nego vaše kože.

Potrudite se, da izključite rafinirane sladkorje in procesirano ter ocvrto hrano, da se izognete kopičenju AGEs. (Visoke ravni AGEs dokazano povzročajo v telesu oksidativni stres in vnetje in so povezane z razvojem mnogih bolezni: sladkorna bolezen, odpoved ledvic, alzheimerjeva bolezen in prezgodnje staranje).

Poleg tega, da se dobro prehranjujete, poskrbite tudi, da na splošno dobro skrbite zase. Izogibajte se kajenju (ali naredite potrebne ukrepe za prenehanje), veliko počivajte in nekajkrat na teden telovadite. Izberite celosten pristop in vaša polt bo na koncu zares zasijala.

Celovit pristop k učvrstitvi kože

V mnogih primerih ni več treba iti pod nož, da bi odpravili videz odvečne kože. Zdaj so na voljo številni nekirurški postopki zategovanja kože (microneedling, mezoterapija, lifting z nitkami, metoda HIFU, ki uporablja ultrazvočno energijo…).

Toda podobno kot kirurški lifting obraza so lahko zgoraj našteti postopki precej dragi. Poleg tega obstaja verjetnost, da bodo rezultati katerega koli zdravljenja minimalni glede na ceno. Prav tako seveda ne govorimo o trajnih rešitvah, saj bodo za ohranitev rezultatov potrebna redna zdravljenja oz. tretmaji.

Zato pri NANU priporočamo celosten pristop k negi kože, zlasti ko gre za preprečevanje staranja. Ohlapnost in gube so neizogibni del naše kože, ki postaja vse bolj zrela; vendar obstajajo načini, kako lahko preprečimo, da bi se ti znaki staranja pojavili prej, kot bi si to želeli.

Z redno vadbo, zdravim življenjskim slogom, masažo obraza in  redno uporabo dobro oblikovanih izdelkov za nego kože, ki vsebujejo najboljše učinkovine za vaše težave, si boste zagotovili zdravo in sijočo polt, kot si jo želite.

Kozmetični izdelki seveda ne morejo preprečevati staranja, lahko pa s premišljeno izbranimi izdelki za nego kože, staranje precej učinkovito upočasnimo!

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

DomovTrgovina ProfilMeniNa vrh