6 načinov, kako upočasniti staranje kože

Ste se kdaj spraševali, zakaj se lahko naša koža po raztezanju brez težav povrne nazaj v prvotno stanje? Odgovor se skriva v elastinu, ključni beljakovini, ki naši koži daje elastičnost. Vendar pa ta elastičnost s staranjem kože upada. Preberite o razlogih izgube elastičnosti kože in kaj lahko storimo, da jih upočasnimo!

Kaj sestavlja elastičnost naše kože?

Kolagen in elastin sta proteina ekstracelularnega matriksa (ECM), ki delujeta skupaj v dermisu. Sestavljata tudi vezivno tkivo kože.

Elastin je prisoten tudi v drugih dinamičnih tkivih, kot so pljuča, ligamenti in krvne žile. Ko se molekule elastina povežejo, tvorijo elastinsko mikrofibrilo. Skupina mikrofibril se nato združi, da ustvari zrelo elastinsko vlakno. Ta mreža elastinskih vlaken omogoča naši koži, da se po raztegovanju ali krčenju vrne v prvotno stanje.

Razlika med kolagenom in elastinom

Glavna razlika med kolagenom in elastinom je v tem, da kolagen naši koži zagotavlja natezno trdnost, medtem ko ji elastin zagotavlja elastičnost. Oba proteina delujeta skupaj, da nam zagotovita čvrsto in prožno teksturo kože.

Druga razlika je v tem, da je elastin veliko bolj prožen kot kolagen. Elastin se lahko raztegne na približno 200 % svoje prvotne dolžine, medtem ko se kolagen lahko raztegne le do 10 % dolžine mirovanja, preden se zlomi. Zato je elastin predvsem odgovoren za elastičnost naše kože.

Kaj povzroča izgubo elastičnosti?

Ko naša koža izgublja na elastičnosti, postaja čedalje bolj nagubana in povešena. Več dejavnikov sproži in pospeši ta proces.

1. Starostne poškodbe kože

Počasen upad elastičnosti kože je naravni del primarnega procesa staranja.

Študije so pokazale, da se elastogeneza – proces, v katerem nastajajo elastinska vlakna – večinoma pojavi, ko smo še dojenčki. Tropoelastin se v elastogenezi pretvori v elastin. Se pa raven tropoelastina znatno zmanjša po otroštvu. Zmanjšana vsebnost tropoelastina pomeni tudi, da se elastinska vlakna ne obnavljajo skozi celotno življenje. Kot takšna so elastinska vlakna s staranjem kože vse bolj občutljiva na obrabo. Poleg tega elastinska vlakna razgradijo proteolitični encimi, kot sta elastaza in matriksne metaloproteinaze (MMP). To vodi do nakopičene poškodbe vlaken, ki je nepopravljiva, mreža elastinskih vlaken v naši koži pa izgubi svojo obliko, kar povzroči izgubo elastičnosti. Zmanjšana elastičnost kože vodi tudi v upad vezivnega tkiva, kar povzroči pojav ohlapne, povešene kože.

2. Menopavza

Menopavza je naravni vidik procesa staranja žensk in je povezana s pomanjkanjem estrogena. Znano je, da nizka vsebnost estrogena pospešuje izgubo elastičnosti kože.

3. Izpostavljenost soncu

Izpostavljenost soncu je še en pomemben dejavnik pri pospeševanju razpada elastičnosti naše kože. Ultravijolično (UV) sevanje sproži stanje, znano kot solarna elastoza – kopičenje nenormalnega elastičnega materiala v dermisu. Poleg tega UV-žarki spodbujajo aktivnost elastaze, kar pospešuje razgradnjo elastina. Znano je tudi, da UV žarki ustvarjajo proste radikale, ki ustvarjajo oksidativni stres, ki poškoduje kožne celice. Tako se na fotostarani koži pogosto pojavijo globoke gube in hrapava tekstura kože.

4. Onesnaženost zraka

Polutanti v zraku, kot so denimo delci ozona, poškodujejo elastičnost naše kože. Ozon tanjša esencialne antioksidante v koži, kot sta vitamin C in vitamin E. Zmanjšana vsebnost antioksidantov vodi v prisotnost več prostih radikalov, kar spodbuja oksidativni stres. Študije navajajo, da stimulacija ozona poveča izražanje t.i. MMP encimov (encimi matrice metaloproteinaze – Matrix Metalloproteinases ali MMP), ki razgrajujejo kolagen in elastin. To dodatno pospeši uničenje elastičnosti naše kože.

5. Glikacija

Glikacija se nanaša na modifikacijo beljakovin, kot sta kolagen in elastin. Posledica je kopičenje končnih produktov napredne glikacije (AGE), ki spodbujajo oksidativni stres. Glikacija kolagena in elastina vodi tudi do strjevanja tkiva in izgube elastičnosti kože. Drugi dejavniki, kot so proces staranja, že omenjena izpostavljenost soncu in hrana z visokim glikemičnim indeksom, lahko prav tako povečajo negativne učinke glikacije.

6 načinov, kako upočasnimo staranje naše kože

Zdaj, ko smo opisali kaj prispeva k izgubi elastičnosti kože, si poglejmo še načine, kako lahko upočasnimo staranje oz. povrnemo koži elastičnost.  

1. Izkoristimo antioksidante

Prej smo ugotovili, da je oksidativni stres eden glavnih dejavnikov, ki vpliva na elastičnost naše kože. Ker oksidativni stres povzročajo prosti radikali, so antioksidanti naš najboljši obrambni mehanizem. Antioksidanti so naravne snovi v naši koži, ki nevtralizirajo proste radikale. To pomaga zmanjšati in preprečiti oksidativne poškodbe kožnih celic. Obstajata dva načina za povečanje vsebnosti antioksidantov v telesu, in sicer peroralna in lokalna uporaba.

Peroralna uporaba

Prehrana bogata z antioksidanti je sinonim za dobro zdravje kože. Izbira živil z nizkim glikemičnim indeksom bo preprečila tudi kopičenje AGE v naši koži. Poleg tega fitoestrogeni pomagajo pri lajšanju učinkov staranja kože zaradi pomanjkanja estrogena. Fitoestrogeni so skupina rastlinskih snovi, ki imajo podobne učinke, kot so estrogeni.

Če želimo izboljšati elastičnost kože je pomembno, da se na našem jedilniku velikokrat znajdejo naslednja živila:

Karotenoidi: korenje, grenivke, ohrovt, mango, pomaranče, špinača in paradižnik;

Laktobacili: sir, fermentirano mleko, olive, kisle kumarice, kislo zelje in jogurt;

Fitoestrogeni: orehi, belo zelje, soja, miso pasta, rdeča detelja in rdeče vino (absolutno v zelo zmernih količinah!);

Večkrat nenasičene maščobne kisline: chia semena, laneno seme, skuša, losos, sardele in tuna;

Vitamin A: olje iz jeter polenovke, jajca, temno zelena in listnata zelenjava, kot sta brokoli in špinača, ter oranžna in rumena zelenjava in sadje;

Vitamin C: paprika, črni ribez, borovnice, citrusi, guava in kakadu slive;

Vitamin D: rumenjaki in mastne ribe, kot so skuša, losos in tuna;

Vitamin E: mandlji, avokado, kuhana špinača, sončnično olje, sončnična semena in olje pšeničnih kalčkov;

Lokalna uporaba

Poleg uživanja antioksidantov je koristen tudi nanos na kožo. Študije potrjujejo, da je šestmesečna uporaba 5 % vitamina C znatno izboljšala mrežo elastičnih vlaken v fotopoškodovani koži.

Zato vabljeni, da preizkusite našo NANU antioksidativno kremo za obraz. Glavni sestavini sta vitamin C, ki je močan antioksidant, ter bakuči olje, ki je novo odkritje na trgu, saj ga imenujejo tudi naravni retinol. Kompleks vitaminov zaokrožijo še dodani ekstrakti acmelle, šisandre in zmajeve krvi, ki kožo dodatno varujejo pred prostimi radikali in jo ohranjajo mlado, napeto in elastično.

Še večjo zaščito pred zunanjim okoljem vam bo nudil naš odličen močan antioksidacijski serum. Formuliran je z močno mešanico vitamina C, vitamina E in astaksantina. V serumu se nahaja kar 7 antioksidantov, ki skupaj delujejo v sinergiji za še večji učinek. 

2. Zaščita pred soncem je obvezna!

Ker lahko fotostaranje pospeši proces staranja kože, je zaščita kože pred UV-žarki bistvena. Uporabite kremo za sončenje širokega spektra s formulacijo SPF najmanj 30.

3. Izdelki za nego kože

Kot omenjeno, je onesnaženje eden od vodilnih vzrokov za drobne gubice in povešanje kože. Da se to ne bi zgodilo, se odločite za izdelke, ki vam bodo kožo pomagali očistiti in zaščititi.

Čistilo

Uporabite NANU nežno čistilno mleko, ki je posebej zasnovano za odstranjevanje vseh vrst nečistoč. Macerat ginsenga poživlja, regenerira, izboljša prekrvavitev kože in ji povrne sijaj. Izvleček hmelja pa ima močno protimikrobno in protivnetno delovanje in spodbuja sintezo kolagena, poveča čvrstost kože in  njeno navlaženost ter tako zmanjša vidne znake staranja. Mleku je dodan manjishta  puder, ki vsebuje široko paleto antioksidantov ter izrazito pripomore izboljšati teksturo kože.

Tonik

Naš Poživljajoč tonik vsebuje damaščansko vrtnico, ki kožo osveži, navlaži in neguje. Formuliran je tudi z zelenim čajem za boj proti poškodbam prostih radikalov. Poleg izjemne hidratacije, saj vsebuje kar 10 vlažilcev, je tonik tudi odličen regulator pH-ja kože.

Serum

V dneh, ko menite, da vaša koža potrebuje izdatno okrepitev, preizkusite napredni korekcijski serum 3 v 1. Le-ta bo vašo kožo zaščitil pred onesnaževalci, dodani retinol pa bo poskrbel za zmanjšanje videza drobnih gubic. Prednosti retinola in retinoidov so bile dokazane v številnih študijah.  

4. Uporabite čistilec zraka

Ohranite zrak v vaši okolici čist in s tem dodatno omejite razgradnjo elastinskih vlaken v koži. V pisarno ali dom postavite čistilec zraka, da zagotovite čist zrak. Prepričajte se, da velikost vašega čistilnika zraka ustreza kvadraturi prostora. Tako boste zagotovili, da je zrak v prostoru popolnoma prečiščen.

5. Hidratacija je ključnega pomena

Hidratacija je bistvenega pomena tudi za zdravo in prožno teksturo kože. Izberite vlažilno kremo, ki bo zmanjšala transepidermalno izgubo vode iz kože in jo na tak način ohranila navlaženo skozi cel dan. Preizkusite naš intenzivni vlažilni fluid, ki je optimalna mešanica samih super vlažilcev in antioksidantov, ki se uspešno borijo proti prvim znakom staranja kože.

6. Razmislite še o dodatni pomoči

Na voljo je veliko postopkov, ki pomagajo ohranjati kožo prožno in napeto. Morda preizkusite obrazno jogo ali pa trenutno zelo popularen japonski lifting obraza. Precej manj znanja in v udobju domačega naslonjača vam bo vzela masaža obraza s pomočjo ploščice gua sha. Obstaja seveda tudi cela paleta kozmetičnih postopkov, kot je na primer kemični piling, ki so prav tako precej učinkoviti.

Sprejmimo celostni pristop

Če povzamemo: izguba elastičnosti kože je zaradi procesa staranja neizogibna, ta proces staranja in s tem znake staranja kože pa lahko močno pospešijo še drugi dejavniki, kot je denimo izpostavljenost soncu in onesnaženosti. K sreči je s pravilno prehrano in izdelki za nego kože mogoče upočasniti razgradnjo kolagena in elastina v koži. Trik pa je, da čimprej sprejmemo celosten pristop, saj bomo le tako lahko v prihodnjih letih uživali v čvrsti, prožni in mladostni koži.

Viri:

https://academic.oup.com/cardiovascres/article/110/3/298/1744763

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ptr.6538

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405580816303624

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8660402/

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fenvs.2014.00011/full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302422/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22281808/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/exd.13076

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

DomovTrgovina ProfilMeniNa vrh