Luč lepote

Lepa, odločna, uspešna (v vseh svojih vlogah kakopak), polna energije, mladostnega videza … – vse to in še več naj bi bila sodobna ženska v svoji popolnosti. Ampak kaj pa, če bi končno doumeli – in to resnično doumeli ter ponotranjili! -, da sta lepota in energija, ki domujeta v našem jedru, našem osrčju, že sami po sebi — absolutno popolni?

Če bi sprejeli to (morda komu) novo resnico in se – resnično in globinsko – zavedeli, da je vse kar potrebuje naša bit, ‘le’ naša podpora, bi že to naredilo naše življenje bolj sproščeno, bolj radostno in — no, (po)polno vendar! 😁 Preden se posvetimo omenjeni ‘le’ podpori, pa se pomudimo še pri tem, zakaj smo pravzaprav dandanašnji tako zelo – ne le predstavnice ženskega, ampak tudi predstavniki moškega spola – milo rečeno obremenjeni (če ne kar napsihirani) z oz. glede našega videza.

Že Freud je govoril o tem, da ima vsak človek ONO (ta je primerljiv z energičnim konjem), JAZ (to je voznik voza, ki ga vleče ‘energični konj’) in NADJAZ (to pa je ‘jaz-ov oče’, ki sedi za njim in mu narekuje, kako in kam naj vodi konja). Da smo v harmoniji (in s tem tudi zdravi ter lepi, bi lahko dodali), morajo biti ono, jaz in nadjaz v ravnovesju, a pogostokrat ni tako, ker ono bezlja po svoje in sledi le svojim nagonom ter išče udobje in ugodje ter potešitev potreb, jaz se žene domnevno razumsko za uspehom in tistim, kar mu bo pomagalo preživeti in doseči ’tisto nekaj več’ (tudi dober videz), nadjaz pa je tisti, ki je tako globok, da nemalokrat sploh nimamo stika z njim, ker prva dva pogostoma tako zelo vlečeta vsaksebi.

Vlečeta pa tjakaj zato, ker smo dnevno, in to od čisto malih nog pa do skrajnega roba življenja, zasuti z agresivnimi pritiski družbe in potrošniškega kapitalizma, kaj vse moramo oz. bi morali — da bomo dosegli lepoto, uspeh, bili odločni, polni energije in seveda mladostnega videza, če je le možno tudi v starejših letih.

Kaj imajo z lepoto opraviti — jetra?

Ker smo o tem, kako s pomočjo samoljubezni do magije življenja, pogoj česar je seveda notranja harmonija, že pisali (TUKAJ), bomo tokrat zaobšli samo ljubezen, pa čeravno je prav ta temelj za podporo doseganju lepote, brezčasnosti katere smo se prav tako že posvečali (TUKAJ). Namesto tega bomo tokrat izpostavili pomen notranjega zdravja in pravilnega delovanja – jeter.

Kot pravi dr. Gordana Marković,  doktorica medicine in ajurvedska zdravnica (ter moja ajurvedska učiteljica na prvem podiplomskem študiju ajurvede pri nas), se notranje neravnovesje, ki ga kot največji notranji organ in največja ter najpomembnejša žleza ‘občutijo’ jetra, skoraj vedno odrazi tudi na koži. Zato je ob tem, ko razmišljamo o stanju (in videzu) naše kože, treba pomisliti tudi na jetra. Dr. Marković, ki navdihujoče predstavlja ajurvedo (ajurveda predstavlja vedo o življenju) kot pot k zdravju, ki nam narekuje življenje v skladu z naravnim ritmom, tako med drugim omenja, da se v praksi kaže, da ljudje, katerih terapije so usmerjene v podporo in zdravje jeter, pogosto zaznajo tudi pozitivne posledice v lepši in tudi vidno bolj zdravi koži.

Pa to seveda in nikakor ne pomeni, da ‘samo poskrbimo za jetra in je to to’, kot se je slikovito in iskreno izrazila prva bralka pričujočega bloga še pred njegovo objavo (!). Seveda so tu še številni drugi faktorji, od notranjih do zunanjih (ne pozabimo na kakovostno kozmetiko! 😁), absolutno pa nas razmišljanje o tem naposled pripelje tudi do ‘večno prisotnega stresa’, ki vsekakor zahteva povsem svojo – in prav tako holistično – obravnavo.

Estrogen – hormon lepote in mladosti

Ajurvedska svetovalka in zdravilka Vesna Majes Klančičar iz družinske biokmetije Plavica v navezavi na žensko lepoto izpostavlja tudi estrogen, kot ključni (spolni) hormon, ki ga tudi pri Plavici opisujejo kot ‘hormon mladosti’, saj s tem, ko (ženske!) skrbimo za to, da imamo v organizmu zadostne ravni estrogena (na Zahodu zelo znana ajurvedska terapevtka dr. Claudia Welch, tudi avtorica odlične knjige ‘Balance Your Hormones, Balance Your Life’,pri tem poudarja, da morajo biti predvsem usklajeni spolni in stresni hormoni), skrbimo tudi za mladosten videz naše kože, to pa pomeni manj oz. manj izrazitih gubic, manj kožnih anomalij, večji sijaj tako kože kot las in nohtov, ne nazadnje pa tudi za upočasnitev staranja.

Slednje dr. Gordana Marković pojasnjuje s tem, da ko skrbimo, denimo, za jetra – kot torej izjemno pomemben notranji organ, zadolžen med drugim za vsrkavanje hranilnih snovi, za presnovo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, za razstrupljanje -, skrbimo tudi za zdravje notranjih organov, ki se zatorej prav tako počasneje starajo in to se (kakopak!) pozna tudi na zunanjih organih, torej tudi na koži.

To lahko potrdim tudi sama, saj sem po tem, ko sem opravila približno 3-mesečno ajurvedsko kuro proti (dolgoletnim) hormonskim migrenam, s katero sem pravzaprav vplivala na reproduktivno tkivo in na jetra, nesluteno dosegla tudi lepši videz kože. (Resnično – le kdo se ne bi branil tega? 😁) Vsekakor pa vsem, ki pohvalijo videz moje kože (sploh, če se dolgo nismo videli), brž povem, da že skoraj leto dni uporabljam tudi izdelke naravne linije Nanu. 😁

Ko zasveti luč …

No, in kot še nadalje pravijo pri Plavici, se z ustrezno ravnjo estrogena povrneta tudi optimizem in veselje do življenja, s tem pa tudi želja po aktivnosti oz. gibanju ter odkrivanju novega (nič ni narobe, če rečemo kar iskriva zvedavost in otroško navdušenje nad življenjem 😁), dvigneta se tudi libido in zdrava želja po spolnosti (navsezadnje je, spomnimo, estrogen spolni hormon), ko pa že govorimo o lepoti – prebudi se izvorna lepota, ki temelji na izvoru večne lepote v nas. Luč, ki je torej že ves čas zasidrana v nas, le priložnost ji moramo dati, da resnično zasveti s polno močjo.

Sama bi pri tem dodala še, da ko govorimo o ohranjanju mladosti, nikakor ne smemo biti omejeni le na mladosten videz, torej na površinski del, pač pa velja pozornost resnično usmeriti – kot poudarja tudi zdravilec Andrej Majes (Vesnin brat, sicer pa tudi solastnik Plavice in zastopnik za Maharishi Ajurvedo pri nas) – navznoter, torej v globinski del. Ko bo ta v harmoniji (in bodo tudi vsi trije nivoji – ono, jaz in nadjaz – po Freudu uravnovešeni), bo mladostnost in energija, ki jo bodo ‘zgenerirali’ naši notranji organi (ne pozabimo torej na zdrava jetra!), odsevala tudi navzven.

S čim boste pa vi danes postregli svoji koži?

Pomislite na primer na osebo iz vaše bližine, iz katere kar buhti energija in katere ‘navihanost’ meji na otroško (to ne pomeni nezrelosti, mislim na iskrivost in radost, ki so lastne otrokom), nato pa malo za šalo, malo zares povprašajte to osebo, kaj počne zase, za svoje blagostanje – boste videli, ali je večjega pomena to, kaj vnese vase (ne le kot hranilo, ampak tudi umsko) ali to kaj nanese nase.

Še najbolje in najlepše pa je, če poskrbimo za celostno podporo naši lepoti, naši notranji luči, in to je, da upoštevamo v prvi vrsti naravne ritme življenja (to je zdrava dnevna rutina, ki vključuje zdravo prehrano v zmernih obrokih v ustreznem času dneva, spalno higieno, skrb za miren um in dušo), obenem pa poskrbimo tudi za resnično ljubečo nego kože (zato tudi pri Nanu stalno poudarjamo pomen vzdrževanja redne lepotne rutine). Ob tem spomnimo še – kot poudarja tudi dr. Gordana Marković -, da v ajurvedi velja, da na kožo ne dajemo ničesar, česar ne bi bili pripravljeni tudi zaužiti. Ja, koža tudi – dobesedno! – jé hranila, ki jih nanesemo nase, zatorej velja pomisliti, ‘s čim ji bomo postregli’.

Mi vam lahko postrežemo samo še z rekom modrega Maharishija, ki je o ženski dejal: »Dostojanstvo ženskega življenja je neskončno, njen status neizmeren, njena zmožnost neomejena, njena vloga božanska.«

Ker sta dani blog navdihnila avgustovska brezplačna webinarja kmetije Plavica, kjer so pripravili malce širšo akcijo za ‘obuditev mladostne ženske’, delimo tudi povezavo na stran omenjene akcije: https://plavica.lpages.co/mladostna-%C5%BEenska-2022-zelena/.

Ker tudi pri Nanu verjamemo – če citiramo Vesno Majes Klančičar -, da ženske potrebujemo znanje in da je vredno vlagati v znanje v to, kako se graditi in negovati. Negovati luč lepote.

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

DomovTrgovina ProfilMeniNa vrh