Ker smo del narave!

Smo v jeseni. Čudovitem letnem času, za katerega je tudi John Donne, angleški pesnik in duhovnik iz 16. stoletja, dejal: »Niti lepota pomladi niti lepota poletja nima te gracioznosti, kot sem jo videl neke jeseni.« – Kaj pa jesen prinaša naši koži in našemu počutju?

Sama sem veliko na prostem in predvsem si prizadevam ne zamuditi prehodov med letnimi časi, ki so denimo iz poletja v jesen lahko za marsikoga manj prijetni, kot pa recimo iz zime v pomlad ali iz pomladi v poletje. Nastopi hlad, vetrič in s tem suhost. Tako kot odpada suho listje z dreves, tako se suhost tega letnega časa pozna tudi na nas.

Po ajurvedi je to obdobje vata doše, ta pa je po svojih značilnostih mobilna, švigajoča, tudi spremenljiva, kar pomeni, da so »vata ljudje« že tako malce bolj aktivnega uma in če jim jesen prinese še trohico več tega, lahko kaj hitro postanejo živčni ali celo anksiozni, dodatni stres jim lahko vpliva na spanec (pomanjkanje tega se seveda kaže tudi navzven), njihova že tako precej suha koža lahko postane še bolj izsušena. Seveda se tudi ostalim tipom – pitta doši in kapha doši – lahko pozna presežek vate v jesenskem času, a bo ta verjetno manj stresen kot za vata osebe.

Katera doša ste, vam lahko pove ajurvedski svetovalec, sicer pa obstaja tudi nekaj testov in opisov na spletu, na osnovi katerih boste lahko hitro dobili občutek, katere značilnosti posamezne doše so vam bolj lastne. No, o vata doši morda še to, da so osebe vata tipa navadno vitke postave, kosti so krhke, suhi so tudi prsti, lasje in koža. Navadno gre tudi za ustvarjalne tipe ljudi, ki hitro dojemajo, a tudi radi pozabljajo. Skratka, vse lastnosti, ki spremljajo vata došo, so toliko bolj izrazite z nastopom jeseni, zato velja biti na to še nekoliko bolj pozoren.

Pa vendar je jesen tudi izjemno izjemno lepa. Takrat se narava spet potopi v svoj mir, v gozdu srečujemo močerade, s kostanja padajo ježevke, na obrazu čutimo suh vetrič, lase nam kodra vlažen zrak. Četudi morda temperature ne vabijo več najbolj k jogi na prostem, pa je zagotovo jesen krasen čas za tek čez drn in strn ali pa sprehod po parku. Pa ne le, ker bi bil greh zamuditi nastop lepote tega letnega časa – tudi rahel dežek je lahko povsem prijeten, če ga tako sprejmemo (in smo seveda tudi ustrezno oblečeni, da nas ne moči in ne prezebe!) -, ampak tudi zato, ker bomo prej ostali odporni, zdravi in tudi umsko čili kot pa če bi se že sedaj zabarikadirali med štiri stene.

Če so nekatere izmed nas že kot otroke varovali pred prehladi tudi tako, da so raje videli, da se v jesenskih in zimskih mesecih igramo in zadržujemo v notranjih prostorih, pa je pravzaprav prej nastopil prehlad, ko je tako »zaščiten« otrok enkrat stopil v zunanje razmere. To omenjam zato, ker je morda še v marsikomu tudi danes zakoreninjena potreba, da ob nastopu hladnejšega obdobja ne pomoli nosu ven, če ni to res nujno potrebno.

Toda biti na prostem je tako naravno kot je naravno zjutraj pojesti zajtrk (upam, da ga uživate, no!). Saj smo vendarle tudi mi del narave! Ko pravim, da je jesen lahko tudi zahtevnejše obdobje s svojimi (vata) značilnostmi, lahko to seveda povsem obvladujemo, in sicer z zdravo rutino, kot je odhod v posteljo do 22. ure (dovolj spanca torej), z vnašanjem zdrave hrane primerne letnemu času (brez hladnih pijač in presne, torej suhe, hrane – jesen nam namreč že tako prinaša precej suhosti in hladu -, zato pa raje s kakšnimi enolončnicami in zeliščnimi čaji), odlično pa nam bodo v tem času dele tudi masaže in crkljanje z eteričnimi olji, še sploh pa – in to ne pišem zato, ker gre za blog na »lepotnem mestu NANU«, ampak ker je zelo res! – ljubeča lepotna rutina.

Lepotna rutina, s katero si bomo tudi v tem času pokazale, da se spoštujemo in da smo hvaležne za svoje telo, um in dušico. S prijaznim »samodotikom« bomo namreč pobožale vse troje.

Pa res ne pozabimo – zaprtje med štiri stene samo zato, ker je zunaj malo hladneje kot je bilo pred tednom, dvema ali tremi, ni najboljša izbira ob skrbi za svoj blagor. Odločen korak v naravo, globok pogled po njenih lepotah in globok vdih svežega zraka pa je. Ker smo del narave!

LINIJA NANU PONUJA IZDELKE ZA VSE TIPE KOŽE IN ZA POLNOVREDNO NEGO OBRAZA. PREIZKUSITE!

Naslovna slika: Franc Žlahtič – Told with Exposure

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

DomovTrgovina ProfilMeniNa vrh