STARANJE KOŽE IN ANTI-AGE NEGA OBRAZA

Pri anti-age negi obraza ne gre le za zmanjševanje gub in preprečitev njihovega nastajanja, ampak je predvsem namenjena ohranjanju zdrave kože. Vsi izdelki iz linije NANU so v osnovi anti-age izdelki, saj so prav v vseh izdelkih dodane aktivne sestavine, ki upočasnjujejo staranje kože. Z NANU kozmetiko boste torej poskrbele za dolgoročno zdravje vaše kože, lepši videz kože pa bo povsem samoumeven.

STARANJE KOŽE

Staranje telesa in kože je običajen proces, ki doleti vsakega izmed nas. Poznamo notranje in zunanje dejavnike staranja kože. Staranje lahko močno vpliva na samopodobo in še posebej močan je lahko pritisk glede lepote in mladosti na predstavnice ženskega spola. Ženske pri 40. letih naj bi dandanes ohranjale videz 20-letnic.

A zakaj je videz tako pomemben?

Ženske smo torej lahko zelo občutljive glede svojega videza in samopodobe. Z lepo in mladostno kožo se počutimo bolj privlačne, ženstvene in smo bolj samozavestne. Dejstvo pa je, da se na naši koži odraža prav vse, kar se dogaja globoko v notranjosti našega telesa in duše.

Naš  obraz je zrcalo našega počutja in pravzaprav vsega notranjega dogajanja.

Staranje obraza je neizogibno in na žalost tega ne moremo povsem skriti. Naš obraz in koža sta prva stvar, ki ju ljudje vidijo na nas in sta pogosto tudi izkaz našega zdravja (in tudi privlačnosti). Zato ne čudi, da se večina ljudi trudi, da je njihova koža videti zdrava in sijoča.

Starati se začnemo prvi dan našega življenja, dejansko se začnemo biološko starati pri 14. oz. 15. letih.  Šele okoli 20. leta pa se začnejo pojavljati tudi prvi znaki staranja. Staranje lahko razdelimo na dva segmenta:

Intrinzično (notranje) staranje

Z leti se zniža raven kolagena v naši koži, zmanjša se vsebnost hialuronske kisline, koža postane (še) bolj suha, na staranje vplivajo tudi hormoni, medtem, ko naj bi dedni genetski dejavniki k staranju prispevali manj kot 3 %.  Dednost naj bi namreč vplivala le na to, kako se bo staranje poznalo na naši koži oz. konkretno, kje bodo gube nastale, medtem ko smo za vse ostalo odgovorni sami.

Ekstrinzično (zunanje) staranje 

Zunanje staranje nasploh povzročajo okoljski dejavniki, kot so izpostavljenost soncu, kajenje, alkohol, ponavljajoča se mimika obraza, prehrana in podobno. Gre v bistvu za prezgodnje staranje kože, zanj pa je značilna degeneracija kolagena in elastina, razširitev majhnih krvnih žil, odlaganje nenormalnega kolagena in elastina ter pigmentacija kože.

Kako se staramo?

Vidno staranje obraza se torej začne že pri 20. letih in se nadaljuje vse življenje. S staranjem se zgodi naslednje:

 • Mehka tkiva (mišice, maščoba, vezivno tkivo) zaradi gravitacije upadejo. S staranjem izguba kolagena v globokih tkivih skupaj z učinki gravitacije in ponavljajočo se aktivnostjo vodi do globokih gub na obrazu.
 • Izguba volumna zaradi maščobnih blazinic. Maščobne blazinice se nahajajo pod površino kože, s staranjem pa se tanjšajo in spuščajo. Pod očmi se lahko tvorijo votline. Povešena tkiva lahko povzročijo globoke linije okoli nosu in ust. Maščoba se lahko kopiči pod brado in povzroči dvojno brado.
 • Pojavijo se kožne spremembe in gube. S staranjem se pojavi izguba kolagena in elastina, kar ima za posledico razvoj smejalnih linij, namrščenih linij in t.i. kurjih stopal pri očesih. Pride tudi do zmanjšanja hidracije in tekstura kože postane bolj groba.
 • Spremembe kostne mase obraza. Kosti so osnova za obrazne mišice, maščobne blazinice in kožo. S staranjem lahko pride do izgube kostne mase, kar spremeni dimenzije in konturo obraza.

Staranje kože skozi leta zaradi zmanjšanja proizvodnje kolagena in elastina v koži

Foto: Galderma

Spremembe maščobnih oblog na obrazu s staranjem

Foto: Galderma

Kako lahko preprečimo staranje naše kože?

Največ lahko naredimo glede ekstrinzičnih, torej zunanjih dejavnikov staranja.

UV svetloba

Glavno pozornost moramo nameniti poškodbam kože zaradi prekomernega sončenja. Namreč UV svetloba sonca prodre v kožo in poškoduje elastinska vlakna, ki ohranjajo kožo čvrsto in omogočajo nastanek gub. Sončna svetloba povzroča tudi starostne pege, znane tudi kot jetrne pege/sončne pege na območjih, izpostavljenih soncu, kot so obraz, roke itd.

Kajenje
Zmanjšan pretok krvi v obraz in poškodbe zaradi strupenih kemikalij so glavni krivci. Poleg tega lahko nastanejo gube okoli ust (kadilske črte) zaradi samega kajenja.

Alkohol
Prekomerno uživanje alkohola povzroči splošno zaspanost kože, velike pore in suhost. Alkohol je toksin za telo in odvzema telesu vitamin A, ki je bistven antioksidant, ki je ključnega pomena pri obnavljanju celic.

Prehrana
Ker se koža nenehno obnavlja ter se bori z vsemi temi vplivi okolja, potrebuje dobro prehrano, da lahko pravilno opravlja svoje delo. Če prehrana ni dobra, koža trpi.

ANTI-AGE SESTAVINE

Preprečevanje staranja in do neke mere popravljanje že obstoječih znakov staranja lahko dosežemo z/s:

 • antioksidanti,
 • celičnimi regulatorji,
 • luščili,
 • UV filtri.

Antioksidanti: Vitamin C, Vitamin B3, Vitamin E, polifenoli, karotenoidi …

Celični regulatorji uravnavajo metabolizem fibroblastov in povečajo njihovo aktivnost. Poveča se stopnja tvorjenja kolagena, elastina in glikozaminoglikanov. Najpogostejši celični regulatorji: retinol (Vitamin A) in njegovi derivati, peptidi, matične celice …

UV filtri so nujni za zdravje in mladosten videz kože, pomembno pa je, da poskrbimo ne le za UVB zaščito, ampak predvsem za UVA zaščito, ki jo naša koža potrebuje vsak dan in ne samo poleti.

NASVETI ZA ANTI-AGE NEGO

 • Uporaba kakovostne naravne kozmetike.
 • Jutranja nega naj vključuje hidratantno nego z antioksidacijsko zaščito + UV zaščito.
 • Večerna nega naj vključuje regenerativno nego in popravljanje lipide bariere (ceramidi).
 • Dodatna nega naj vključuje uporabo kozmecevtikov oz. ciljno usmerjenih izdelkov (tarčni serumi) za pridružene problematike staranja kože.

Vedno je laže preprečiti kot zdraviti, zato vselej uporabljajte kremo za sončenje (tudi pozimi) s SPF 30 ali več. Nosite klobuk z robom in se izogibajte soncu med 10. in 15. uro, ko je najmočnejše. Živite zdravo – prehranjujte se zdravo, pijte zadostne količine vode, veliko se gibajte, izogibajte se alkoholu in tobaku, privoščite si dovolj spanca in se, kolikor je le mogoče, izogibajte se stresu – in seveda namenite svoji koži kakovostno kozmetiko z veliko aktivnimi sestavinami, ki bodo vaši koži pomagale in spodbujale procese obnavljanja.

Seveda bomo s še tako kakovostno in zdravo dnevno rutino z leti dobile kakšno gubico več (saj gre pri tem vendarle tudi za notranje staranje), jo bomo pa zato veliko laže sprejele.

LINIJA NANU JE V PRVI VRSTI NAMENJENA AKTIVNI ANTI-AGE NEGI OBRAZA.

PREIZKUSITE!

Viri:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0923181116308167

https://www.ifaas.co/single-post/injectable-tissue-replacement-and-regeneration-itrc2b2-anatomic-fat-grafting-a-unique-anti-ageing

https://journals.lww.com/prsgo/Fulltext/2019/08000/Injectable_Tissue_Replacement_and_Regeneration_.26.aspx

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0531556508002921

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

DomovTrgovina ProfilMeniNa vrh