ZELENO, KER TE LJUBIM ZELENO…

O tem, kaj sploh pomeni biorazgradljivo in kaj »zero waste« ter zakaj se naše razmišljanje vselej ustavi pri embalaži.

BIORAZGRADLJIVO

Biorazgradljivo je danes običajna oznaka na potrošniški embalaži, toda kaj točno to pomeni? Konec koncev se vse lahko sčasoma biološko razgradi, čeprav lahko traja več tisoč let. Medtem ko se navadno osredotočamo na biološko razgradljivost embalaže, obstaja tudi vprašanje samega izdelka. Kaj se zgodi s kremami za obraz, ki jim je potekel rok uporabe in jih odlagamo v koše za gospodinjske odpadke? Ali pa z balzami za lase, ki jih speremo z vodo za prhanje?  Obstaja torej veliko načinov, kako lahko razumemo izraz biorazgradljivo.

Potrebujemo predvsem rešitve, ki zmanjšujejo količino produkta, ki vstopa v življenjski cikel, predvsem zaradi kompleksnosti biorazgradljivosti. 

Trenutno je zelo moderno govoriti o razgradljivosti ter recikliranju in podobno, potrošniki pa smo ob vseh novodobnih terminih in podatkih, s katerimi nas bombardirajo z vseh strani, že pošteno zmedeni. Kozmetična industrija je seveda takoj zagrabila novo terminologijo in jo obrnila sebi v prid ter se osredotočila na embalažo, ne pa na to, kako hitro – če sploh! – se razgradijo sestavine izdelka.

Naravni izdelki so, ko je govora o biološki razgradljivosti, seveda v prednosti pred komercialnimi, vendar vseeno ne smemo pozabiti, da tudi, če je lepotni izdelek biološko razgradljiv, lahko pri izdelavi pusti določen okoljski odtis.

Hitrost in učinkovitost biorazgradljivosti sta povezani z okoljem, v katerem se proizvod sprošča. Večina izdelkov za osebno nego je spranih, olja in maščobe pa niso topni v vodi. V vodi topni lepotni izdelki imajo sivi vodni odtis – to je količina sladke vode, ki je potrebna za razpršitev proizvoda v količine, ki niso več strupene za vodne organizme.

ZERO WASTE

Zero waste (nič odpadkov) pomeni, da ne želimo ničesar poslati na odlagališče odpadkov, sežigalnice ali oceane. Zdi se, da je ta smeli cilj nemogoče doseči, vendar je vreden resnega premisleka, ko slišimo, da povprečen človek v ZDA vsak mesec odvrže za svojo telesno težo smeti.

Strokovnjaki napovedujejo, da bo do leta 2100 globalna proizvodnja trdnih odpadkov presegla 11 milijonov ton na dan. Na dan! Prizadevanje za zmanjšanje odpadkov tudi v lepotni industriji je tako nujna zahteva za preprečevanje onesnaževanja.

Vsi si prizadevamo prispevati v boju za čistejši in bolj zdrav planet, ne glede na to, ali gre za preusmeritev naših načinov recikliranja doma, prilagajanje načina potovanja ali upoštevanje vpliva nakupa nekaterih izdelkov.

Sama intenzivno razmišljam, kako zmanjšati odpadke, zato v čim večji meri izbiram zero waste sestavine, povratno embalažo in reciklirani papir, vendar je še veliko dela. Kot proizvajalci smo dolžni tudi sami spodbujati dobre potrošniške navade in razmislek o skrbi za naš lep planet.

Vsak formulator zna povedati, kako neverjetna so olja v negi kože in negi las. Pravzaprav se mnogi formulatorji odločijo, da bodo delali samo z olji, ker gre za zares učinkovite in lepe sestavine. Na srečo pa nas je tudi veliko takšnih, ki smo začeli uporabljati tudi odpadne sestavine, in to z namenom, da se ustvarijo zero waste odpadna olja. Le-ta so fantastična tako za nas kot formulatorje, kot tudi za izpolnjevanje pomembnih načel okoljske trajnosti.

Supermarketi so se že pred nekaj leti, zaradi velikega povpraševanja odločili, da bodo v svoje ponudbe vključevali marmelade in sokove brez semen ali celuloze. Ta odločitev je ustvarila ogromne odpadke pri proizvodnji marmelad, koncentratov in sokov, ker je bila odvečna celuloza in seveda tudi semena, ki so bili odstranjeni iz sokov in marmelad, puščena kot odpadek. Nekateri od teh odpadkov so bili uporabljeni kot naravno gnojilo, a večina teh in vsa njihova hranilna dobrota so končali kot odpadek.

Tako se je kmalu pojavil mikrotrg, ki ga večinoma sestavljamo formulatorji naravne kozmetike, ki smo izrazili interes po uporabi semen in celuloze. Zato so ju začeli ponudniki shranjevati, da so jih lahko nadalje predelali in iz njih črpali olje.

Kozmetični rudnik zlata so odkrili z ustvarjanjem olj, ki so nastala iz odpadkov, hkrati pa imajo izjemne koristi.  

Pri formuliranju tako sama zelo rada uporabljam zero waste olja. V mojih izdelkih boste tako našli olje malinovih pešk, olje grozdnih pešk, olje mareličnih koščic, olje pešk granatnega jabolka ipd.

Prav tako pa tudi vas spodbujam, da mi embalažo (mironsko steklo) izdelkov linije NANU vrnete, da jo bomo lahko reciklirali.

Skupaj smo močnejši – poskrbimo, da bo naš planet še dolgo ostal tako čudovit.

Za konec pa še nekaj idej, kako lahko tudi sami ponovno uporabite čudovito mironsko steklo: 

  • Če izdelujete lastna olja šentjanževke ali ognjiča, jih lahko shranite v steklenih kozarcih Miron.
  • Steklenice Miron so kot nalašč za shranjevanje Bachovih cvetnih esenc.
  • Uporabite embalažo kot vaze za rože.
  • Embalažo lahko uporabite za shranjevanje predhodno zmešanih črnil za slikanje na svilo ali akvarelov.
  • Trenutno zelo aktualno: steklenico napolnite z razkužilom za roke.
  • Napolnite jo lahko tudi s prečiščeno vodo ali hidrolatom in uporabljate, kot vlažilec obraza.
  • Kupljena olja, ki se nahajajo v rjavem steklu lahko prelijete v mironsko, saj bo olje zaradi edinstvenih lastnosti vijoličnega stekla dalj časa ostalo sveže.
  • Ustvarite svoj sobni razpršilec z eteričnimi olji.

Pa še ena ideja: Buster Bang je avstrijski umetnik, ki je naredil korak več in se odločil, da bo odvečne steklenice mironskega stekla ponovno uporabil, kar je seveda še dosti bolj trajnostno od recikliranja. Tako je dejansko mironske steklenice za vodo uporabil za reciklažo v čudovite klubske mize. Več o njegovem delu najdete na povezavi: https://busterbang.com/.

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

DomovTrgovina ProfilMeniNa vrh