Trikotnik kakovostnega življenja: jasnost, ravnovesje in dobra energija!

Energija gre tja, kamor gre pozornost, pravi znani ameriški coach (hrvaških korenin) Tony Robbins. »Če želite v življenju dobiti tisto, kar si resnično želite, potrebujete jasen cilj, za katerim sta namen in pomen.Ko je to na mestu, lahko svojo energijo usmerite na cilj in postanete obsedeni z njim.Ko se naučite osredotočiti svojo energijo, se zgodijo neverjetne stvari.«

Za to, o čemer govori Tony, pa je ključna jasnost in s tem povezana čistost glave oz. misli, čemur v ajurvedi namenjamo pozornost najprej skozi prehrano, ki predstavlja naše gorivo – gorivo, ki nas poganja skozi vsakdan in sokreira naše misli, ki pa so tudi naša vodila. (O tem, da je hrana navsezadnje naša zavest, smo sicer že pisali v lanskoletnem blogu.)

Kako ‘veda o življenju’ obravnava čistost

Ko (v ajurvedi) ugotovimo, da posameznik ni ‘čist’ oz. je nekoliko ‘zapackan’ zaradi predolgega obdobja vnašanja neprimerne hrane (kar dandanašnji v svetu hitre hrane in tradicionalne hrane, kot so klobase, ocvrt piščanec in pražen krompir, ni prav težko), mu v ajurvedi priporočamo obdobje čiščenja in zatem sledenje priporočilom zdrave prehrane glede na posameznikovo došo.

Ajurveda sicer poleg treh doš – vata, pitta in kapha -, ki primarno določajo našo fizično konstitucijo, prepoznava tudi tri energije, ki v prvi vrsti vplivajo na psihične lastnosti posameznika oziroma stanje uma. Te tri energije oziroma stanja se imenujejo satva, rajas in tamas, ajurveda pa tako vabi ne le k uživanju čim več satvične hrane (to je sveže pripravljena, nepredelana in pravilno začinjena hrana), ampak tudi k izvajanju čim več satvičnih praks, kot so joga, meditacija, sprehajanje v naravi, pisanje dnevnika (lahko tudi dnevnika hvaležnosti, ker smo resnično lahko hvaležni za to edinstveno darilo, kot je Življenje! J), obenem pa k izogibanju (temnemu) tamasu, pod ‘streho’ katerega najdemo denimo opravljanje, zavist, ljubosumje, jezo, hinavščino, privoščljivost slabega ipd.

Mar ni nekaj najlepšega biti čistih misli, ko ljudem oz. bitjem, ki nas obdajajo, iz srca privoščimo blagostanje in radost, ter jasnega uma, ki tudi nam samim omogoča, da (za)živimo svoj poln potencial, kar nas temeljno osrečuje, to pa samo še poglablja naš občutek globoke povezanosti s svetom, v katerem bivamo in delujemo, ter zagotavlja neskončen krog nastajanja in vrtenja dobre energije, ki nas poganja skozi vsakdan, skozi življenje?

A pogoj za to je, da zagotovimo že omenjeno čistost – v ajurvedi bi temu rekli čistost ‘šrot’ oz. kanalov, od kanalov, ki prenašajo naše misli, do kanalov, ki navsezadnje prenašajo čisto osnovne telesne substance, kot so limfa, kri in voda, zato morajo biti karseda pretočni. Nobena aktivnost v organizmu namreč ne more potekati brez pretoka (energijskega) toka, ki je odgovoren za razvoj aktivacijskih potencialov v živčnih celicah.

Po indijskem guruju Maharishiju Mahesh Yogiju, znanem tudi po razvoju in popularizaciji transcendentalne meditacije, tako denimo pančakarma (ajurvedsko čiščenje) z odstranjevanjem toksinov iz organizma obnovi komunikacijo med telesnimi kanali ali šrotami in izboljša samoreferenčno delovanje DNK, tako da ima biološka inteligenca tok brez trenja za celostno delovanje celotnega fiziološkega sistema. Vsak del telesa je namreč tesno povezan z vsemi drugimi deli telesa in telo deluje kot enotna celota. Ko imunski sistem doseže to raven delovanja, ohranja svojo celovitost na celovit način. Ajurveda želi s temi tehnikami dati vso inteligenco narave na razpolago individualni fiziologiji, navaja Maharishi.

Osebna izkušnja: telo kot čudovit klavir 😀

Ko sem šla pred nekaj leti tudi sama skozi izkušnjo ajurvedskega čiščenja, sem možu svoje počutje opisala s primerjavo telesa s klavirjem – kot da bi končno prvič v življenju dobila v roke praktikum in si vzela moč za njegovo uporabo na lastnem telesu, da sem tega lahko končno zloščila od znotraj in na zunaj, da je zasijal v najlepšem možnem sijaju, od njega pa prihajajo samo najlepše možne melodije.

Je pa seveda skrb za pretočnost v organizmu vsakodnevno delo, zato v ajurvedi niti ne govorimo o dieti kot omejenem obdobju določenega načina prehranjevanja in delovanja, pač pa o načinu življenja, ki ga privzamemo za svoj življenjski slog, kar nikakor ni težko, ko enkrat – očiščenega uma! – doumimo, da je to najboljše za nas, saj smo le tako dejansko najboljša možna različica sebe, ki jo navsezadnje ponujamo tudi širšemu svetu.

In kot v svoji knjigi Kdo ustvarja mojo realnost? med drugim navaja tudi mednarodno priznana terapevtka, predavateljica, duhovna voditeljica, avtorica in ustanoviteljica Mednarodne šole napredne transcendentalne hipnoterapije Asya Širovnik Moškon: »Globlji in boljši kot imate odnos sami s seboj, globlji in boljši je vaš odnos s tistimi okrog vas na vaši poti skozi življenje, globlji in boljši je vaš odnos do narave in do živih bitij okrog vas. Postanete bolj povezani z Življenjem samim, z življenjem z veliko začetnico Ž. In ko postanete prepleteni in povezani s svojim Življenjem, ste naredili preskok iz paradigme, iz katere ste nekoč gledali na življenje kot na boj, kot na sovražnika, kot na neznano. Zdaj ste presegli iluzijo tega prepričanja, stopili ste v enost, v povezanost in globok notranji odnos s samo Silo Življenja.«

In kako daleč ste sami od trikotnika kakovostnega življenja (od jasnosti, ravnovesja in dobre energije)? Dobra novica je, da četudi se trenutno počutite zelo oddaljeni od njega, je moč, da se mu približate, v vaših rokah. Povsem v vaših rokah.

Alenka Lena Klopčič je ‘Nanu ambasadorka’ ter študentka podiplomskega programa ajurvede in izvaja svoj ajurvedski coaching program ‘Zbalansirajmo življenje’. Več: www.ajurveda.pro

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

DomovTrgovina ProfilMeniNa vrh